Δευτέρα, Μαΐου 05, 2008

Ποιός είναι ο πιο μεγάλος Έλληνας?

Στις 7 Μαϊου λήγει η διορία για να ψηφίσει το τηλεοπτικό κοινό και όχι μόνο, ποιούς θεωρεί κατά τη γνώμη του τους μεγαλύτερους Έλληνες. Έχει πέντε επιλογές και αυτές μπορούν να προέρχονται από κάθε χώρο της κοινωνικής δραστηριότητας. Οι ψήφοι μας θα χρησιμοποιηθούν στην καταμέτρηση και κατά πλειοψηφία παρουσίαση των πλέον δημοφιλών Ελλήνων όλων των εποχών σε ένα ντοκυμαντέρ που θα προβληθεί τον Ιανουάριο του 2009 στη χώρα μας από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Είμαι περίεργη να δω τις τελικές επιλογές των ψηφισάντων. Θα είναι άραγε ο Περικλής ο Αθηναίος ή ο Λεωνίδας ο Λακεδαιμόνιος? Ο Σωκράτης ή ο Αριστοτέλης? Ο Ιπποκράτης ή ο Γαληνός? Ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο Ξενοφών? Ο Ρήγας Φεραίος ή ο Αθανάσιος Διάκος? Ο Κολοκοτρώνης ή ο Καραϊσκάκης? Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ή ο Μακάριος? Ο Καλομοίρης ή ο Μητρόπουλος? Ο Σολωμός ή ο Ξενόπουλος? Ο Vangelis ή ο Θεοδωράκης?

Οι επιλογές μας είναι υποκειμενικές και αντικατοπτρίζουν τη προτίμησή μας σύμφωνα με το κοινωνικό ή ιδεολογικό μας υπόβαθρο. Ραντεβού τον επόμενο χρόνο όπου θα μάθουμε ποιούς θεωρούν τους μεγαλύτερους των Ελλήνων οι σύγχρονοί μας συμπολίτες.

Μπορείτε να ψηφίσετε διαδυκτιακά στη σχετική σελίδα του ΣΚΑΪ: ΜΕΓΑΛΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ και καλή επιτυχία!

9 σχόλια:

panagiota είπε...

Εγώ θα ψηφίσω τον φίλο μου τον Χάρη Μαριαλένα μου που ήρθε σήμερα να με δεί,και τα πήρα στο κρανίο από αυτά που μου εξομολογήθηκε αυτό το άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή εδώ και15 χρόνια(41 είναι τώρα).
Τον δέχομαι σαν φίλο και τον καλώ στο σπίτι μου και δεν ΦΟΒΑΜΑΙ.Κι όμως τον έδιωξαν και οι παπάδες(οι τράγοι)και οι γραβατωμένοι(βολεμένοι δήθεν φιλάνθρωποι) του Ελληνικού χωριού παιδιών στο Φίλυρο όταν έκανε αιτήσεις για εθελοντική εργασία(ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ)
Κι έπειτα μιλάμε για βοήθεια στα άτομα με ειδικές ανάγκες!Αισχος καταντήσαμε και ασχολούμαστε με την Τ.Β.για τον πιο δημοφιλή Έλληνα πεθαμένο ή ζωντανό.
Για μένα προσωπικά ο πιο ΜΕΓΑΛΟΣ είναι αυτός που το παλεύει!και μέσα απο τις χαρές της ζωής που στερήθηκε έμεινε ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ελπίζει και θέλει να βοηθήσει όπως ξέρει και μπορεί,αλλά εμείς οι πολυπράγμονες "υγιεις"(οχι βέβαια στο μυαλό)του στερούμε το δικαίωμα.

Μαριαλένα μου σέβομαι τους κανόνες των Α.Μ. πως πρέπει να αφήνουμε τα ποστ των συνοδοιπόρων μας να διαβάζονται και να γίνεται διάλογος μεταξύ μας.Ημουν έτοιμη να γράψω για τον Χάρη σήμερα,αλλά το κρατάω για το μέλλον.Και μάλλον θα καθίσω να το γράψουμε μαζί.Αυτός να λέει κι εγώ να γράφω...
Και δεν φοβάμαι βρε παιδιά μήπως με πνίξει-τον εμπιστεύομαι όπως το παιδί μου-αλλά φοβήθηκαν οι παπάδες και οι μεγαλόσχημοι συντελεστές της δήθεν φιλανθρωπίας(ε!!!!να μην δείξουμε οτι ποιούμε θεάρεστο έργο?
Αντε μη χέσω...

Marialena είπε...

Παναγιώτα μου, πιστεύω πως όλοι σεβόμαστε τους κανόνες της εύρυθμης λειτουργίας της σελίδας μας, ειδικά τώρα που η συντροφιά μας ολοένα και μεγαλώνει.

Γράψε όπως και όποτε νομίζεις για τον φίλο σου τον Χάρη. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό της ταυτότητας των γραφομένων μας εδώ να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Όσο για το δικό μου δημοσίευμα για τους Μεγάλους Έλληνες, θα πω ότι το σχόλιό σου είναι παράπλευρο, γιατί Μεγάλος Έλληνας είναι εκείνος που δόξασε την πατρίδα του με όποιον τρόπο και αν το έκανε και δεν την καταχαράκωσε στην αισχύνη όπως οι άνθρωποι που αρνήθηκαν την προσφορά του Χάρη.

Τέλος πάντων, μην τα μηδενίζουμε όλα γιατί η αλήθεια έχει πολλές πλευρές και όχι μόνο τη δική μας υποκειμενική ματιά.

Γράψε αυτά που νομίζεις για τον φίλο σου και μακάρι να υπάρξει ανταπόκριση στους προβληματισμούς σου. Σε φιλώ!

panagiota είπε...

Συμπάθα με Μαριαλένα μου και με ξέρεις!Ξερεις τις αδυναμίες μου για τα κατατρεγμένα και αδικημένα όντα.Αλλά σαν έφυγε ο Χάρης απο το σπίτι μου και μπήκα στην σελίδα μας μόνο αυτό μου έβγαινε κείνη την ώρα.Κι αν ήταν παράπλευρο το σχόλιο μου με τους μεγάλους της Ελλάδας ζητάω άφεση και σχώρα με.Οι μεγάλοι της μικρής πατρίδας μας είναι τόσοι πολλοί που ποιόν να πρωτοψηφίσουμε?
Μάλλον με τον γραπτό λόγο δεν τα πάω καλά,ή άλλα θέλω να πω και δεν τα αποσώνω.Αυτά που θέλω να θίξω ίσως να μην καταφέρνω να τα εκφράσω σωστά.
Κι αν ακόμα δεν υπάρξει ανταπόκριση στους προβληματισμούς μου(γιατί κάποια στιγμή θα βάλω τον φίλο μου τον Χάρη με χαρτί και μολύβι να γράψει τις "ανθρώπινες" κλωτσιές που έχει φάει,δεν με πειράζει.
Για μένα σημασία έχει αν και πόσο εγώ μπορώ να ανταποκριθώ και να δώσω το κάτι τις παραπάνω σε αυτούς τους φίλους που έχω(που με κάνουν υπερήφανη θεωρώντας με δικό τους άτομο και μου εξομολογούνται τις ανησυχίες και τα προβλήματα τους.)

Πάντως η ψήφος μου για τους Μεγάλους Έλληνες θα έκλεινε προς την πλευρά των γιατρών(ξέρεις το γιατί)Απο τον Ιπποκράτη τον Γαληνό μέχρι τον εξαίρετο Παπανικολάου με το pap-test που χάρισε προς όλες ημάς τις γυναίκες!
Σε φιλώ με αγάπη και πάλι ζητώ την ανθρώπινη συγγνώμη σου...

enikolo είπε...

Συμφωνώ με τη Παναγιώτα, και την αγανάκτηση που εκφράζει τη συμμερίζομαι.Το σχόλιό της μου θύμισε την αγανάκτηση που ένιωσα (και εξακολουθώ) για εκείνες τις θεούσες κω...γριες που ξενύχτησαν στην εκκλησία για να αφεθεί ελεύθερος ο παππας που βίαζε την μικρή.Θυμάστε , πιστεύω την ιστορία.
Αυτά με τα παράπλευρα των "μεγάλων"... Γρεκύλων.
Όσον αφορά τους Μεγάλους Έλληνες, νομίζω Μαριαλένα ότι η ψήφος σχετίζεται άμεσα και με το μορφωτικό μας επίπεδο ( συγκεκριμένα την ιστορία). Εγώ πάντως που δεν ξέρω και πολλά, ψηφίζω ...Καποδίστρια (για την σύγχρονη περίοδο).
Και προτείνω έντονα στους νεότερους να το ψάξουν λίγο , έστω και στην wikipedia.

Marialena είπε...

@ Παναγιώτα: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα Παναγιώτα μου, όταν μιλάμε με σεβασμό και αγάπη για τον συνάνθρωπο, τη βρίσκουμε την άκρη όποιες και αν είναι οι απόψεις μας. Διάλογο κάνουμε σε αυτήν μας τη κοινή σελίδα. Το ζήτημα του Χάρη είναι πολύ σοβαρό για να μην το εκθέσεις με κάθε λεπτομέρεια στα απαίδευτα μάτια μας, γι' αυτό και περιμένουμε εναγωνίως την εξομολόγηση αυτού του ευαίσθητου αυτού συνανθρώπου μας.

Δεν χρειάζεται να μου ζητάς συγνώμη, η καλή πρόθεση μετράει!

@ Ενικολό: Το ζήτημα της εξουσίας της θρησκευτικής είναι πολύ βαθύ και πολυεπίπεδο. Πιστεύω πως θα μας δωθεί η ευκαιρία να το συζητήσουμε εκτενέστερα στο άμεσο μέλλον.

Όσο για τον Καποδίστρια, συμφωνώ και εγώ για την επιρροή του στη διαμόρφωση της Μετά Οθωμανικής Κατοχής Ελληνικής Επικράτειας.

sou lou είπε...

''το τηλεοπτικο κοινο'' ανθρωπε μου τι πιο προσβλητικο για τον ανθρωπο δε συμφωνεις?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Να γράψετε μαζί με το Χάρη τον συνάνθρωπό μας αδελφή μου Παναγιώτα!!
οποτε μπορέσετε .Εδώ είμαστε.

Σημ.
μέσα στα προβλήματά μου των ημερών ξέχασα να ψηφίσω στη σελίδα του Σκαι.
Πάντως και εγώ μέσα στους πρώτους που σκέφτηκα ήταν ο ΠΑΠ ο Μέγας!!
Ενας ήταν ο Κυβερνήτης της Ελλάδας και δύσκολα θα ξαναβγεί. Ηταν ο πρώτος της Χώρας μας τότε που η Ελλάδα ήταν ένα μικρό χωριουδάκι. Ο Μεγάλος Γιάννης!! Και αυτόν τον φάγαμε και βγάλαμε τα μάτια μας!! Τρομάρα μας.

Σκεφτόμουνα ακόμα
Λεωνίδα, Μεγαλέξανδρο, Σωκράτη, Ρήγα(έτσι χωρίς πολύ σκέψη)

panagiota είπε...

Σακη μου αγαπητε φιλε!Ειμαι στην Αθήνα ακόμα και λυπήθηκα που δεν σας γνώρισα όλους.Πέρασα καποιες πολύ όμορφες στιγμές σήμερα με άτομα δικά μας.
Σίγουρα όμως κάποια στιγμή θα βάλω τον Χαρη δίπλα μου να γράψει την πικρή του ιστορια.
Σε φιλώ μέ αγάπη...

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

καλή μου Παναγιώτα και εγώ λυπήθηκα π[ου δεν γνωριστήκαμε όπως και με τη Φαραόνα.

παρόλα αυτά ρίχνω ιδέα την επόμενη φορά εσείς στη σαλόνικα να μας βρήτε ομαδικά δωμάτια σε ξενοδοχείο (όπου ίσως πετύχουμε και καλύτερη τιμή ) και να ανέβουμε εκδρομή προκαθορισμένη όπου πιστέυω θα περάσουμε μούρλια!!
Εμένα πάντως και της αετίνας μου η Θεσσαλονίκη μας έχει μαγέψει!!