Πέμπτη, Μαρτίου 08, 2007

Ημέρα της Γυναίκας 2007



artwork by Krystal Tweeddale

Ημέρα της Γυναίκας η σημερινή. Όπως λέμε ημέρα της Καρέτα - Καρέτα ή της Μονάχους - Μονάχους! Ημέρα αναφοράς σε κάτι αξιοπερίεργο ή τιμής ένεκεν εορτασμός περί πάτρης?

Πιθανόν κάποιες από εμάς, θα λάβουν ένα λουλούδι στον εργασιακό τους χώρο ως ένδειξη εκτίμησης, ενώ παραμένουν οι λιγότερο καλά αμοιβόμενες και συνήθως υφίστανται σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ψυχολογικές πιέσεις επειδή ακριβώς είναι γυναίκες!

Άλλες, θα εισπράξουν πιθανόν ένα φιλί από τον σύντροφό τους ή αγνόηση, ενώ υφίστανται βία και έλλειψη επικοινωνίας στη σχέση τους ενόσω παραμένουν μέσα σ' αυτή, γιατί δεν έχουν πάρει την απόφαση να ξεφύγουν από την κακομεταχείρηση που υφίστανται.

Κάποιες άλλες, θα "ξεσκάσουν" αυτήν την μέρα, βγαίνοντας έξω και πηγαίνοντας για φαγητό με γυναικοπαρέες ή αργά το βράδυ σε κάποιο μπαράκι για ποτό και ανδρικό στριπτίζ για να έχουν τη ψευδαίσθηση ότι "θα κάνουν όπως κάνουν συνήθως οι άνδρες".

Και πολλές υπόλοιπες, θα μείνουν όπως ακριβώς περνάει η κάθε τους μέρα, είτε μέσα στη μοναξιά που έχουν πολύ βολικά εγκλωβιστεί για χρόνια, είτε θα βιώσουν στιγμές από την ευτυχία που έχουν καταφέρει να χτίσουν στο περιβάλλον τους και θα ανταποδώσουν τις φιλοφρονήσεις με χαμόγελο και την ικανοποίηση πως η ζωή τους είναι καλή.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που η Ημέρα της Γυναίκας περνά ή όχι απαρατήρητη από την καθεμία μας και καθέναν μας στη σύγχρονη δυτική κοινωνία που ζούμε, ας σκεφτούμε τις γυναίκες του Τρίτου Κόσμου που δίνουν τη μάχη για επιβίωση για εκείνες και τις οικογένειές τους, τις γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη που έπεσαν θύματα του trafficing και της σωματεμπορίας, στη προσπάθειά τους να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, τις γυναίκες που θυσιάζουν κάθε ρανίδα αξιοπρέπειας για να ικανοποιήσουν κάποιους άλλους ανθρώπους εις βάρος τους, εκείνες που υφίστανται διακρίσεις και ρατσισμό εξαιτίας της φυλής ή καταγωγής τους, τις νέες γυναίκες που ακρωτηριάζονται για να μην διεκδικήσουν το δικαίωμα στην ζωή στην Αφρική, τα θύματα του Aids.

Τις γυναίκες που μαστίζονται από καρκίνο των αναπαραγωγικών τους οργάνων, τις σιωπηλές ηρωϊδες που παλεύουν να αντιμετωπίσουν τη κατάθλιψη και τις άλλες ψυχικές παθήσεις απόρροια της μεταχείρησης της κοινωνίας μας, τις υπέρβαρες ή λιπόσαρκες γυναίκες θύματα των διατροφικών διαταραχών, των γυναικών που προέβησαν σε απόπειρες αυτοκτονίας ή έγιναν αυτόχειρες για να ξεφύγουν από το καιάδα τους, τις εξαρτημένες από ουσίες γυναίκες που χάνονται στον κυκεώνα των φαρμάκων ή ναρκωτικών ή του αλκοόλ.

Σε όλες αυτές αλλά και όλες τις άλλες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη ζωή με αισιοδοξία, σφίζουν από υγεία, αγάπη, πληρώτητα, ρουφούν τη ζωή ως το μεδούλι, έχουν στόχους και οράματα και αποτελούν φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση, αυτό το ποστ είναι εξαιρετικά αφιερωμένο την Ημέρα της Γυναίκας!

(c) Marialena, 08/03/2007

16 σχόλια:

melomenos είπε...

το ανάπτυξες το θέμα γυναίκα πολύ σωστά και λιτά, μπράβο σου!

An-Lu είπε...

Άρτιότατη αγαπητή μου!
;-)

Lupa είπε...

Μαριαλενάκι, I rest my case.
Άψογο!

panagiota είπε...

Σε ολες τις κατηγοριες γυναικων που αφιερωσες το ποστ σου(οντως δεν αφησες καμμια απ'εξω),ευχομαι να ειναι ευτυχισμενες ολες τις ημερες του χρονου.Να γελανε και να διασκεδαζουν παντα και οχι μονο σημερα!!!

Ανώνυμος είπε...

Μαριαλένα μου ήταν τόσο καταπληκτικό το πόστ σου, που δεν άντεξα να μην το παραθέσω στο sugarfree μαζί με τα χρόνια πολλά μου..θα με συγχωρέσεις βέβαια γιατί πάνω στον ενθουσιασμό μου να αναφέρω κάτι που αξιζε να διαβαστεί δεν πήρα την άδεια σου..βέβαια αναφέρω ότι τα πνευματικά δικαιώματα είναι δικά σου..να χεις μια όμορφη μέρα κ χρόνια σου πολλά κ καλά...σε φιλώ...sogno

~~kindergarden teacher ~~ είπε...

Τα είπες όλα ...όπως ειναι πραγματι ..

υ.γ :καθε μερα ""γιορταζουν"" οι γυναικες,,,

zoufitsa είπε...

Μια αψογη καταθεση Μαριαλενα..!!!
Ας γιορταζουμε καθε μερα τουλαχιστον προσωπικα ετσι νοιωθω...

Την καλησπερα μου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Επιτέλους ένα κείμενο με το οποίο συμφωνώ. Ας πάψουμε να κοιτάμε όνο τον εαυτό μας και να λένε ορισμένες έξυπνες -που στο σπίτι βέβαια κλειδώνονται σε δουλειές και διάβασμα παιδιών και το πρωί ξανά στη δουλειά σαν σκλάβες- ότι δεν καταπιέζονται και ας δουν λίγο πιο μακριά από το σπίτι τους, ας δουν την καταπίεση σε διπλανά σπίτια.

Μία μέρα γιορτής, αλλά όχι γλεντιού είναι η σημερινή. Μέρα διαμαρτυρίας είναι και διαλόγου για τη βελτίωση της ζωής χιλιάδων γυναικών.

mario είπε...

Καλησπέρα
Πολύ καλό Μαριαλένα
Αληθινό

Marialena είπε...

Καλημέρα φίλες και φίλοι Μελομένε, Αν-Λου, Λούπα, Παναγιώτα, Sogno, sevarose, Ζουφίτσα, Δείμο, Μαριώ!

Σήμερα είναι μια άλλη μέρα, μα καθημερινά υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να αναλογιζόμαστε και να προβληματιζόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα. Εύχομαι για όλους σας η Ημέρα της Γυναίκας, να ήταν μια ευκαιρία να δώσετε ή να εισπράξετε αυτά που πραγματικά νιώθετε για τις γυναίκες της ζωής σας! Φιλιά!

Απολλώνια είπε...

Ω ναι, θα συμφωνήσω.
Ίσως λίγο πιο φωναχτά, αλλά θα συμφωνήσω.

Πολύ καλό Μαριαλένα.
:)

Marialena είπε...

Όσο πιο φωναχτά, τόσο το καλύτερο Απολλώνια! Αυτές ήταν απλά οι σκέψεις μου, σ' ευχαριστώ... ;-}

Περιπετών είπε...

Yπέροχο το κείμενό σου. Το διαβάσαμε στην ραδιοφωνική μας εκπομπή με την ανάλογη παραπομπή και αναφορά βεβαίως. Από τα καλύτερα κείμενα που έχω διαβάσει για την γυναίκα και με εκφράζει απολύτως

Marialena είπε...

Αγαπητέ Περιπετόντα, καλοσώρισες! Πραγματικά δεν περίμενα πως η καταγραφή των σκέψεών μου αναφορικά με την ημέρα της γυναίκας φέτος, θα μου επεφύλασσε μια τέτοια τιμή από μέρους σου. Σ'ευχαριστώ για την αναφορά και ελπίζω μέσα από το κείμενο αυτό, να σκεφθήκαμε όλοι μας τι σημαίνει αυτός ο εορτασμός για τις γυναίκες σε όλη τη Γη. Θα χαρώ να σε βλέπω να επισκέπτεσαι τις καταγραφές μας,

καλησπερίζω, Μαριαλένα

hamomilaki Anthemis είπε...

Γιορτάζετε σήμερα όλες οι γυναίκες του κόσμου και πρέπει να έχετε χαρά, επειδή πολλά πετύχατε, πάρα πολλά και κυρίως τα τελευταία χρόνια. Άλλαξαν πολλές χώρες τους νόμους τους και σας προστατεύουν πια από την εκμετάλλευση. Ναι, έχετε κάθε δικαίωμα να γιορτάζετε και να γλεντάτε.

θα ήθελα όμως να σας παρακαλέσω να μην ξεχνάτε ποτέ ποτέ, ότι πάρα πολλές γυναίκες σαν εσάς υποφέρουν πολύ. Ότι δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν λεφτά καθόλου. Ότι, όταν αρρωσταίνουν, δεν έχουν φάρμακα. Ότι, όταν γίνονται πόλεμοι, αυτές και τα παιδιά τους, κυρίως τα κοριτσάκια τους, είναι τα πρώτα Θύματα.
Να μην ξεχνάτε ποτέ, ότι εκατομμύρια κοριτσάκια δεν πηγαίνουν σχολείο. Ότι τα βιάζουν και τα κακοποιούν. Ότι τα σκοτώνουν μόλις γεννηθούν επειδή είναι κορίτσια και είναι βάρος. Ότι, ότι...είναι τόσα πολλά, τόσο πολλές οι αδικίες ακόμα.
Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι πρέπει να είσαστε περήφανες που γεννηθήκατε γυναίκες.

Ότι πρέπει να καμαρώνετε γι αυτό και να είσαστε αξιοπρεπείς,επειδή είναι πολύ σπουδαίο αυτό που είσαστε.
Και να σας παρακαλέσω, όλες σας, να αγαπάτε εμάς τα παιδάκια, να μας προσέχετε, να μας φροντίζετε. Οι μανούλες να έχετε υπομονή και όταν κάνουμε αταξίες να μη μας χτυπάτε, αλλά να απλώνετε τα χέρια σας μόνο για να μας αγκαλιάσετε.

Χρόνια Πολλά σε όλες, όλες τις γυναίκες του κόσμου
που αγαπάνε και προστατεύουν τα παιδάκια

ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ

hamomilaki@blgospot.com

Marialena είπε...

Ναι χαμομηλάκι, με άγγιξες εκεί που πονάω κι εγώ, για τα παιδάκια του κόσμου μιλώντας. Να πεις στη μανούλα σου σε παρακαλώ, να σε ποτίζει και να σε φροντίζει με πολλή αγάπη, για να γίνεις το πιο όμορφο λουλουδάκι του αγρού όταν μεγαλώσεις, παρέα με τον ήλιο και πολλή αγάπη!

Σε φιλώ και ευχαριστώ, καλοσώρισες, Μαριαλένα