Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2008

Φύλακες


Παίδες, σκεφτηκα να κάνω ξεχωριστή ανάρτηση , ιδίως μετά το σχόλιο του φίλου Σάκη στην ανάρτηση Θαλάσσιοι Φύλακες, παρ' ότι κινδυνεύω να μετατρέψω τον χώρο σε ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ παραβιάζοντας τα δικαιώματα άλλων αναγνωστών του μπλόγκ από τους οποίους και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη.
Παρ'όλα αυτά, θέλω να εκφράσω κάνα δυό πράγματα :
α)δεν νοείται εθνικό συμφέρον χωρίς εγγύηση του φυσικού χώρου.
β)δεν υφίσταται εννοιολογικά κράτος ή κοινωνία χωρίς σύνορα.Η φύση του ανθρώπου είναι αυτή που κάνει αναπόφευκτη την συγκέντρωση σε τοπικές κοινωνίες και δημιουργεί την αιώνια τάση της διαρκούς επιδίωξης αυτών των κοινωνιών να μεγαλώνουν τον φυσικό τους χώρο (αναγκαστικά εις βάρος των άλλων).
γ)δεν νοούνται (ποτέ μα ποτέ) σύνορα χωρίς νοητή απειλή βίας εις βάρος όποιου ήθελε τα παραβιάσει.
δ)τα ανωτέρω τα έχουν εκφράσει πάρα πολλοί άνθρωποι (Ηρόδοτος,Θουκιδίδης,Σουν Τζου,κοινωνιολόγοι όπως -αν θυμάμαι καλά το όνομα ενός κορυφαίου - Σμιθ, σύγχρονοι και παλαιοί πολιτικοί κλπ) ενώ έχουν γραφτεί αμέτρητες σελίδες .
ε)λόγω ακριβώς του έργου που αναλαμβάνουν , αυτοί που φυλάνε τα σύνορα (στρατός) ήταν πάντα αγαπητοί στην κοινωνία ενώ σε παλαιότερες κοινωνίες ήταν η ίδια η κοινωνία(Σπάρτη).
δ)Η μεγάλη ισχύς που διαχειρίζεται ο στρατός (ακόμα και ο λόγος ύπαρξής του)ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ από την κοινωνία ώστε να είναι σε θέση να την προστατέψει αποτελεσματικά.
ε)Η συνταγή αρχίζει και χαλάει όταν αυτή η ισχύς γίνει αντικείμενο κακοδιαχείρισης και στραφεί εναντίον του ΠΑΡΟΧΟΥ της, την κοινωνία.
στ)Ο στρατός λόγω της φύσης του ( κάποιος πρέπει να κινηθεί εναντίον ακοντίων, βελών, σφαιρών , ναρκών κλπ , επειδή κάποιος απλά τον διατάζει ή κάποιος ΄κινείται ενάντια στο ένστικτο της επιβίωσης προς μια μάχη ξέροντας ότι ανεξάρτητα από την έκβαση κάποιοι θα πεθάνουν χωρίς τίποτα να εξαιρεί τον ίδιο) στηρίζει την λειτουργία του στην πειθαρχία=εξουσία/ισχύς αυτού που την επιβάλει.
ζ)Αν έχουν γράψει πολλοί για τη σχέση του στρατού και της κοινωνίας, είναι άπειροι αυτοί που έχουν γράψει για το πόσο διαφθείρει η εξουσία.
η)Ποτέ ο Τούρκος (μπορείτε να το τσεκάρετε) δεν σταμάτησε να είναι επιθετικός.ΠΟΤΕ.
Θ)Αν νομίζετε ότι είναι υπερβολή να λέμε ότι με ανίσχυρο στρατό δεν υπάρχει πρόοδος αναλογιστείτε τα εξής :
- Υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες (ποσοτικοί και ποιοτικοί) που περιγράφουν ποσοτικά με απίστευτη ακρίβεια την ισχύ ενός στρατού.
- Αυτοί οι δείκτες χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να μάθει συσχετισμούς μεταξύ στρατών.
- Εσείς αν θέλατε να επενδύσετε δισεκατομύρια ευρώ στην Ελλάδα με ορίζοντα απόσβεσης 10-20 χρόνια, και πλαισιονόσασταν από ολόκληρα επιτελεία τεχνοκρατών, δεν θα ενδιαφερόσασταν να μάθετε την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή? Και αν ενημερωνόσασταν, δεν θα σας ενδιέφερε να αγοράσετε (ακριβώς, να αγοράσετε) μία μελέτη περί συσχετισμό δυνάμεων στρατών?Και μήπως και η ίδια η γεωπολιτική κατάσταση δεν εξαρτάται άμεσα από τον συσχετισμό δυνάμεων?
- Ρωτήστε τους Κούρδους και τους Ιρακινούς (μετά τον πόλεμο στον Κόλπο), που δεν έχουν ισχυρούς στρατούς ,πως τους αντιμετωπίζει ο Μεμέτης. Εμάς πιστεύετε ότι απλά μας συμπαθεί περισσότερο ή ότι θα τον κάνει νταντά ο Γιάνκης (μήπως τον έκανε όταν μπήκε στην Κύπρο)?
ι)Πάντα άκουγα ότι "να κόψουμε λεφτά από την άμυνα για να τα δώσουμε σε σχολεία και νοσοκομεία" και όλοι το δεχόντουσαν σαν λογικό.
Κόψαμε λοιπόν λεφτά από την άμυνα, τόσα που αν σας πώ τι μας λείπει , θα χάσετε τον ύπνο σας (όπως τον έχω χάσει εγώ).
Είδατε εσείς ρε παιδιά κανα σχολειό ή κανα νοσοκομείο της προκοπής?
Είδατε από το 70 έως τώρα να έχει βελτιωθεί η υγεία και η παιδεία?Γιατί η άμυνα , σίγουρα περικόπηκε.
ια)Τέλος, θέλω να πώ ότι όταν ένας πολιτικός κόβει τον προυπολογισμό του ΓΕΝ για παράδειγμα, αυτό σημαίνει πως μετά το ΓΕΝ δεν θα εγκρίνει την αγορά καινούργιας φουσκωτής λέμβου σε κάποιο πλοίο.Αυτό σημαίνει πως όταν το πλοίο κάνει νηοψία , μπροστά σε όλα τα ΝΑΤΟΙΚΑ πλοία, θα του "μείνει" η λέμβος ξυλάρμενη και πρώτος από όλους θα προσφερθεί ο Τούρκος να κατεβάσει το δικό του δεκαπεντάμετρο φουσκωτό να κάνει την νηοψία.Και αυτό σημαίνει ότι, για να μην γίνει πραγματικότητα, ο κελευστής των χιλίων ευρώ θα πληρώσει από την τσέπη του για να πάρει ανταλλακτικά για το παλιό φουσκωτό. Αυτόν τον κελευστή δεν τον ενδιαφέρει αν η νηοψία είναι σωστή ή όχι, αν οι πολιτικοί που την αποφασίσαν είναι φαύλοι ή όχι, κλπ.
Αυτόν τον άνθρωπο μην τον λέτε φασίστα, κολλημένο,παραμυθιασμένο, θύμα, πιλάφι κλπ γιατί δεν έχει σχέση με τους βλάχους που βαράγανε κοσμάκη στα υπόγεια της ΕΣΑ.
Σε αυτόν τον άνθρωπο (και συγκεκριμένα στον Αντώνη που τον "χάσαμε" πέρυσι από καρκίνο σε ηλικία 32 χρονών και στην χήρα του με δύο παιδάκια) να μην του λέει κανένας παρακαλώ για make love not war, make piece κλπ, γιατί ακούγεται λίγο αφελής και συνάμμα τραγικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: