Δευτέρα, Ιουλίου 10, 2006

Scripta manent, verba volant!

(ή για όσους τα λατινικά είναι κινέζικα σημαίνει: Τα γραπτά μένουν, τα λόγια πετούν)

Προβληματίζομαι πολύ τελευταία με την κατάσταση στα ελληνικά ιστολόγια. Όσο αυξανόμαστε και πολλαπλασιαζόμαστε (φυσικό και θεμιτό), τόσο μέσα σε πολλά αξιόλογα ημερολόγια, ξεφυτρώνουν και ορισμένα που θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει επαίσχυντα!

Αναφέρομαι σε κάποια ελάχιστα, που σκοπό έχουν να ξεφτυλίσσουν άλλα ημερολόγια και άλλους χρήστες κατά συνέπεια, αναφερόμενα εμμέσως πλην σαφώς στα γραπτά και λεγόμενα του καθενός, συνήθως με υβριστικές και απαξιωτικές εκφράσεις!

Θα μου πείτε πως με δεδομένη την ελευθερία του λόγου, ο καθένας μπορεί να λέει και να γράφει ό,τι θέλει στη σελίδα του. ΟΚ, πρόβλημα ουδέν σ' αυτό, αλλά το να μοιάζει το περιεχόμενο με δημόσιο ουρητήριο, υπάρχει απόσταση από το ένα στο άλλο...

Το να εκφράζονται απόψεις για την προσωπική ζωή τρίτων και κατά συνέπεια να παραβιάζεται το προσωπικό απόρρητο, μέσα από ανάλογα δημοσιεύματα, είναι για μένα εμετικό και απαράδεκτο. Ναι, στην ελληνική πραγματικότητα λίγο ή πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας, αλλά το να διαπομπεύονται άτομα και δη γυναίκες από ένα τυχαίο username ή κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του μέσου καταντάει συμπεριφορά που ξεφεύγει από τις κοινωνικές νόρμες.

Ναι ζούμε σε μια κοινωνία που οι διέξοδοι για να εκτονώσουμε τις όποιες διαθέσεις μας, έχουν στενά κοινωνικά και προσωπικά πλαίσια γι' αυτό η αποσυμπίεση μέσα από το άψυχο μέσο του Διαδυκτίου είναι εν πολλοίς ασφαλές και προσφέρει μια ασπίδα προστασίας στους εκδηλώνοντες τη παραβατική συμπεριφορά, όμως, μην ξεχνάμε πως κρύβονται άνθρωποι πίσω από κάθε ευφάνταστο όνομα ή μη, που ο άλλος διαλέγει να τον καλύψει και εδώ είναι το θλιβερό της υπόθεσης.

Έχεις ρε φίλε/φίλη πρόβλημα που δεν σου κάθησε η γκόμενα/γκόμενος? Γιατί πρέπει να το λύσεις κάνοντας το ανάγνωσμα σε χιλιάδες άλλους? Στη τελική η γκόμενα ή ο γκόμενος δεν σου κατσε ούτως ή άλλως! Με το να δείξεις πόσο μισογύνης ή κατά των ανδρών είσαι, νομίζεις ότι θα σε καταξιώσει στα μάτια των άλλων και θα βρεις το δίκιο σου? ΈΛΕΟΣ!!!

Αν φερόμαστε έτσι μέσα από ένα προσωπικό ημερολόγιο, ας φανταστούμε πως είμαστε και στην κανονική μας ζωή και όχι τίποτα άλλο, μετά μας φταίνε (πάντα-στάνταρ) οι άλλοι για την όποια ψυχανωμαλία μας.

Αδέλφια, ψυχραιμία γιατί χανόμαστε!

13 σχόλια:

solaris είπε...

..'ΕΤΣΙ! Μπράβο!

"Το αντίθετο της αγάπης δεν είναι μίσος, είναι αδιαφορία.
Το αντίθετο της τέχνης δεν είναι ασχήμια, είναι αδιαφορία.
Το αντίθετο της πίστης δεν είναι αίρεση, είναι αδιαφορία.
Και το αντίθετο της ζωής δεν είναι θάνατος, είναι αδιαφορία"
~Elie Wiesel

The Motorcycle boy είπε...

Μην αγχώνεσαι. Ανώνυμοι είναι -θα περάσουν. Ή θα γίνουν κανονικοί άνθρωποι με υπόσταση, ή θα χαθούν στην προσωπική τους ανασφάλεια.

sourfou είπε...

Αναμενώμενο! Θα περάσει. Εν τω ματαξύ, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά...if you know what I mean!

Black Pearl είπε...

Ελπίζω η τελευταία μου καταχώρηση σχετικά με τη Σοφία και την αγάπη γενικότερα να μην περιλαμβάνεται στα "επαισχυντα" που χαρακτηρίζεις... Θεωρώ τους Ανώνυμους Μελαγχολικούς ένα από τα καλύτερα διαδικτυακά ημερολόγια γιατί είναι ένα πηγάδι ιδεών και σκέψεων. Ακόμα και το να γράψει κάποιος γιατί δε του κάθησε η τάδε γκόμενα (που δε θέλω να υποβαθμίσω τη δική μου καταχώρηση σε αυτό το επίπεδο, δε το βλέπω καθόλου έτσι, άλλωστε δε μου αρέσει η λέξη "γκόμενα") αν το γράψει με όμορφο στυλ και τρόπο που θα βγάζει ένα ηθικό δίδαγμα ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων είναι δεκτό. Δε ξέρω πως το βλέπεις. Αν πάντως σε πειράζει η καταχώρηση μου, τη βγάζω, κανένα πρόβλημα.

solaris είπε...

Σημαντικό είναι ότι
Σε τούτους τους καιρούς
η ακινησία του νου
ίδια χρυσόσκονη
επικάθεται
αναδεύεται
επιβάλλοντας έναν δικό της ρυθμό
που απαξιοί να σκεφτεί
Η ίδια νεκρώνει τις απολήξεις των ταλάνων νεύρων μας
Διατάσσει σιγή ασυρμάτου
Σε καιρούς επικοινωνίας

Isis Veiled είπε...

πάντως λένε πως κάθε λακούβα βρώμικο νερό καθρεφτίζει τον καθαρό ουρανό...

ίσως όλα έχουν λόγο ύπαρξης...

:)

Marialena είπε...

Καλησπέρα σε όλους σας! Solaris, Motorcycle Boy, Sourfou, τι να πω!

Μαύρη Πέρλα, δεν αναφερόμουν σε αυτά που γράφεις προσωπικά, άλλωστε το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πριν το δικό σου για να έχω αντίρρηση στις καταθέσεις σου. Δεν πραγματεύομαι αυτό το πράγμα, ούτε έχω δικαίωμα να παρέμβω στην ανάγκη της προσωπικής σου έκφρασης σε αυτήν εδώ την σελίδα που την χαρακτηρίζει η ευαισθησία όσων συνεισφέρουν με τα γραπτά τους.

Αναφέρομαι στην ανήθικη συμπεριφορά "ανωνύμων" που μπαίνουν στις σελίδες ιστολόγων και προσπαθούν να τις εκμαυλίσουν με τη συμπεριφορά τους και τους εκφοβισμούς τους. Ένα είδος χουλιγκανισμού δηλαδή, αυτό στηλιτεύω σε αυτό το κείμενο.

Τα κρούσματα πληθαίνουν και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια σε τέτοιες συμπεριφορές. Εδώ μέσα στους Α.Μ. έχουμε δημοκρατία θέλω να πιστεύω και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον! Να σαι καλά και να συνεχίζεις να εκφράζεσαι κατά πως νιώθεις... και να βρεις την αγάπη!

Ίσιδα, δεν ξέρω αν χρειάζονται οι λακκούβες με τα βρωμόνερα και σε τούτον εδώ τον χώρο των ιστολογίων. Αν ορισμένοι "ανώνυμοι" βρίσκουν διασκεδαστικό να επιτίθενται σε άλλους ιστολόγους με παιδαριώδεις αιτιάσεις και να βρίσκουν και ακολούθους πρόσκαιρα, με βάζει σε σκέψεις για το τι είναι πραγματικά αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτήν την συμπεριφορά. Υπάρχουν και όρια στην αναμεταξύ μας αλληλεπίδραση...

Καλό βράδυ και καλή συνέχεια! Μ.

Nada είπε...

Μαζι σου, Μαριαλένα

Ανώνυμος είπε...

Ανεγκέφαλοι υπάρχουν παντού, γιατί θα έπρεπε να λείπουν από το διαδίκτυο. Προφανώς είναι κομπλεξικοί που δεν έχουν προσωπική ζωή και ασχολούνται με των άλλων. Νομίζουν πως θα γίνουν συμπαθητικοί εξευτελίζοντας τους άλλους, αλλά τελικά οι γελοίοι της υπόθεσης είναι οι ίδιοι. Μόνο τον εαυτό τους μειώνουν, αλλά που να το καταλάβουν αυτό. Και επειδή συνήθως είναι άντρες που χτυπάνε γυναίκες, ίσως είναι μισογύνηδες ή αδελφές. Το έχετε σκεφτεί αυτό; Οι άντρες, οι πραγματικοί άντρες δεν φέρονται με αυτόν τον τρόπο.

αντικραχτίρια είπε...

Είμαστε εδώ. Βάλτε μας λινκ.

nina είπε...

Αμα εννοείς καποιους που βριζουν bloggers τοτε συμφωνω. Απλα μερικες φορες γινομαι κι εγω σκληρη κ κυνικη αλλα ο μόνος λόγος που θελησα να εχω blog είναι γιατί ένιωθω την αναγκη να εκφραστώ, να αδειάζω κάπου, χωρίς να παψω να θυμάμαι. Απλά αυτό. Το ότι πχ εγω μπορεί να πιστευω ότι οι ανδρες είναι γουρουνια, κ το γραφω στο blog δεν σημαινει οτι βριζω καποιον Male Blogger, απλα στη ζωη μου αυτο αισθανομαι αυτο ζω και το γραφω ετσι!

Marialena είπε...

Νίνα, αναφέρομαι σε κάποιους που για να αντλήσουν θεματολογία για τις σελίδες τους εκθέτουν άλλους bloggers, ξεφτυλίζοντας αυτούς τους ίδιους στη τελική με την στάση τους! Το τι σκέφτεσαι και τι εκφράζεις στη προσωπική σου σελίδα, είναι φυσικά δικαίωμά σου!

Καλοσώρισες και καλές εμπνεύσεις, Μ.

Loreley-lucyluce είπε...

Μαριαλένα μου,
έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα αναφέρεις.
Είχα φύγει για αρκετές μέρες και έχω αποκοπεί (ευτυχώς!)
από όλο αυτό το σκηνικό, άσε που αποφάσισα ότι δεν με αφορά!
Ας γράφουμε για να νοιώθουμε εμείς καλά, τώρα το τι θα κάνουν οι άλλοι, αρχίζει να μη με απασχολεί, αν οι άλλοι είναι κακοπροαίρετοι.

Φιλιά πολλά!