Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2006

Μέτρα ενάντια στη βία

του Μπέρτολτ Μπρεχτ (Ιστορίες του κ. Κόϊνερ)

--------------------------------------------------

Όταν ο κ. Κ. ο στοχαστής έτυχε να μιλήσει κάποτε σε μιάν αίθουσα μπροστά σε πολύ κόσμο ενάντια στη βία, είδε τους ανθρώπους γύρω του να οπισθοχωρούν και να φεύγουν. Γύρισε τότε κι αντίκρυσε τη βία. Τι έλεγες; τον ρώτησε η βία. Εγώ; αποκρίθηκε ο κ. Κ. υποστήριζα τη βία. Σαν έφυγε η βία οι μαθητές του κ. Κ. τον ρώτησαν γιατί έσκυψε το κεφάλι. Γιατί δεν έχω κεφάλι για σπάσιμο, αποκρίθηκε ο κ. Κ. Εξάλλου εγώ πρέπει να ζήσω περισσότερο από τη βία.

Και ο κ. Κ. αφηγήθηκε την παρακάτω ιστορία :

Στο σπίτι του κ. Έγκε, που είχε μάθει να λέει όχι, ήρθε μια μέρα τον καιρό της παρανομίας ένας πράχτορας και του παρουσίασε ένα χαρτί, που το είχαν εκδώσει αυτοί που εξουσίαζαν την πόλη. Το χαρτί έλεγε ότι στον πράχτορα αυτόν θ' ανήκε κάθε σπίτι όπου θα πατούσε το πόδι του, όπως και κάθε φαγητό που θα ζητούσε. Θα 'πρεπε ακόμα να τον υπηρετεί και κάθε άνθρωπος που θ' αντάμωνε.
Ο πράχτορας κάθησε σε μια καρέκλα, ζήτησε φαγητό, πλύθηκε, πλάγιασε και προτού κοιμηθεί ρώτησε τον κ. Έγκε με το πρόσωπο στον τοίχο: Θα με υπηρετείς;

Ο κ. Έγκε τον σκέπασε με την κουβέρτα, έδιωξε τις μύγες, κάθησε δίπλα στο προσκεφάλι του, κι όπως εκείνη τη μέρα τον υπάκουσε άλλα εφτά χρόνια. Ό,τι κι αν έκανε όμως για δαύτον, ένα πράγμα απόφυγε να κάνει : δεν του 'πε ποτέ μια λέξη. Σαν πέρασαν τα εφτά χρόνια κι ο πράχτορας χόντρυνε από το πολύ φαί, τον ύπνο και τις διαταγές - πέθανε. Ο κ. Έγκε τον τύλιξε τότε στην ξεφτισμένη κουβέρτα, τον έσυρε έξω από το σπίτι, έπλυνε το στρώμα, άσπρισε τους τοίχους, ανάσανε βαθιά κι αποκρίθηκε : Όχι.

3 σχόλια:

nicosmg είπε...

Ας ελπίσουμε εμείς οτι όταν ερθει ο δικός μας πράκτορας, το όχι, θα του το πούμε λίγο πιο σύντομα από ότι ο κ. Έγκε...

Μαύρος Γάτος είπε...

Όχι, δεν μού αρέσει... Και τα επτά χρόνια, που μπορεί αν είναι και δεκαεφτά και εικοσιεφτά, και μπορεί και να μην τα τινάξει πρώτος ο πράκτορας αλλά ο κ. Έγκε, και η βοθβαμάρα όλα αυτά τα χρόνια!!!

Οπότε προτείνω τις εξής εναλλακτικές λύσεις.

1. Ο κ. Έγκε λέει "όχι' από την αρχή, ο πράκτορας τον μπαγλαρώνει μαι ακαι καλή και τέρμα. Καλύτερα ένα φρικτό τέλος παρά μια φρίκη χωρίς τέλος.

2. Ο κ. Έγκε λεέι "ΟΧΙ", ο πράκτορας, που έιναι ένας θρασύδειλος, τα μαζεύει και φεύγει να βρει άλλο θύμα.

3. Ο κ. Έγκε δε λέει τίποτα, και στην πρώτη ευκαιρία φεύγει μετανάστης στην Ταιτή όπου ζει ζωή χαρισάμενη, μακριά από πράκτορες και προστάτες πρακτόρων.

Όλα, πάντως όχι εφτά χρόνια σιωπή και εξευτελισμός....

Μαύρος Γάτος είπε...

Αντίθετα, με την στάση του Στοχαστή στην ομιλία συμφωνώ απόλυτα. Θα μπορούσε βέβαια να γίνει ένας "βολικός μάρτυρας" της μη-βίας, αλλά ένας ζωντανός αγωνιστής είναι καλύτερος από έναν νεκρό μάρτυρα.