Τρίτη, Μαρτίου 04, 2008

«ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Ο ΝΕΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!! ??

στο portal για την αναπηρία του Χρήστου
και συγκεκριμένα στο φορουμ, αναρτήθηκε το πιό κάτω που αξίζει της προσοχής μας.
Παρακαλώ αν κάποιος έχει ακούσει ή διαβάσει από έγκυρη πηγή κάτι, ας απαντήσει και ας το διαδώσει.

Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.

Εν'όψη της ημερίδας που διοργανώνουν οι Ενεργοί Πολίτες στις 20/2 , σαςεφιστώ την προσοχή για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που τόσο επίμοναπλασάρει ο Σκάι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σας λέω οτι:*Έχει αποδειχτεί οτι οι λάμπες αυτές είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες για τονάνθρωπο και το περιβάλλον!**Περιέχουν υδράργυρο και μόλυβδο και εκπέμπουν ακτινοβολία!**Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα υγείας ( ζαλάδες, πονοκέφαλοι) σεάτομα που στο χώρο τους υπάρχουν τέτοιες λάμπες!*Το επίσης σημαντικό είναι οτι αυτές οι λάμπες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ διά ροπάλου ναπετιούνται στα σκουπίδια και πρέπει να ανακυκλώνονται.Δεν υπάρχει όμως έως αυτή τη στιγμή η ανάλογη υποδομή.Σας ερωτώ:- Γιατί αφού το θέμα των παρενεργειών είναι γνωστό από πέρυσι, οι δικοί μαςσυνεχίζουν να τις προωθούν ως πανάκεια?- Ποιοι -εκτος από την εταιρία που τις παράγει- και πόσα χρήματα καρπώνεταιγια να τις προωθήσει?- Το γνωρίζουν το θέμα οι ενεργοί πολίτες και τι σκοπεύουν να κάνουν γι'αυτόστην ημερίδα τους?
Η καμπάνια της εταιρίας PHILIPS που κατασκευάζει λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, καλά κρατεί.
Ήδη βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων του σταθμού πόσο ανταποκρίνονται οι Δήμοι- ή καλύτερα οι δήμιοι - της χώρας και αντικαθιστούν τις παλιές 'ενεργειοβόρες» λάμπες με αυτές της PHILIPS.
Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους είναι πλέον αρκετά ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος κι κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν στη «διάσωση του πλανήτη».
Η διάφορες εταιρίες από τη μεριά τους επίσης πολύ ευαισθητοποιημένες για το περιβάλλον (? ) και φυσικά για την τσέπη τους, δημιούργησαν ένα προϊόν το οποίο πλασάρουν ως πανάκεια και ως ακόμη μια 'μοναδική' λύση η οποία θα σώσει τον πλανήτη.
Πολύ συγκινητικά όλα αυτά αλλά στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ένα 'αλλά'.
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε - ή καλύτερα μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε- από τι υλικά είναι φτιαγμένοι αυτοί οι λαμπτήρες?
Προς τα παρόν, η καμπάνια είναι βασισμένη στην φοβερή ιδιότητα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι λαμπτήρες έχουν διπλάσια μεν τιμή ΑΛΛΑ , έχουν 80% λιγότερη κατανάλωση ρεύματος και διπλάσιο χρόνο ζωής.
Πραγματικά προκλητικά τα κίνητρα!
Δείτε τώρα μερικά στοιχεία που αφορούν στους λαμπτήρες αυτούς και για τα οποία κανείς δεν κάνει λόγο και ακόμη περισσότερο , κανείς δεν ενημερώνει τους πολίτες.
- Είναι φτιαγμένοι από γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα.
- Ο σωλήνας χαλαζία του λαμπτήρα, όταν λειτουργεί δημιουργεί φως παράγοντας ένα σεβαστό ποσό υπεριώδους ακτινοβολίας!
Πόση υπεριώδης ακτινοβολία περνάει από το γυαλί του λαμπτήρα και ποια είναι τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται σε όσους εκτίθενται σε αυτή?
- Εάν ο λαμπτήρας σπάσει, μπορεί να προκληθεί σοβαρή φλεγμονή στα μάτια και στο δέρμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας.
- Οι λαμπτήρες περιέχουν επικίνδυνα ποσοστά Υδράργυρου και Μόλυβδου. Γι αυτόν το λόγο απαγορεύεται να πετιούνται αυτοί οι λαμπτήρες στα σκουπίδια αλλά επιβάλλεται να πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Τέτοια υποδομή όμως όπως ξέρουμε δεν υπάρχει! Στα κουτιά του προϊόντος, δυστυχώς δεν αναφέρεται το ποσοστό των τοξικών που περιέχονται.
Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων με τους νέους λαμπτήρες και το όφελος που έχουν στο περιβάλλον, είναι υπό αμφισβήτηση.
Η έλλειψη ανακύκλωσης έχει σαν αποτέλεσμα την μόλυνση νερού και εδάφους από αυτό το ΤΟΞΙΚΟ τελικά προϊόν.
- Δεν υπάρχουν πουθενά οδηγίες καθαρισμού του χώρου σε περίπτωση που ο Υδράργυρος απελευθερωθεί εάν μια λάμπα σπάσει. Πως λοιπόν μπορούν οι καταναλωτές να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν όταν εκτεθούν σε τέτοιο κίνδυνο και πως θα μάθουν πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεσή τους σε περίπτωση απελευθέρωσης του Υδράργυρου?
Προσέξτε λοιπόν τα εξής σημαντικά αν είστε από αυτούς που έχουν ήδη πειστεί και έχετε στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας τέτοιους λαμπτήρες:
- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο, διότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η έκθεση του Υδράργυρου στον αέρα!
Η ηλεκτρική σκούπα θα μολυνθεί και θα πρέπει να πεταχτεί σε χώρο ειδικό για επικίνδυνα απόβλητα.
- Ποτέ μη χρησιμοποιείτε σκούπα για να καθαρίσετε τον Υδράργυρο.
- Ποτέ μην πλένετε σκεύη που έχουν μολυνθεί από Υδράργυρο, στο πλυντήριο πιάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι να μολυνθεί η συσκευή καθώς και ο υπόνομος στον οποίο θα καταλήξει το νερό της συσκευής.
- Όλοι- συμπεριλαμβανομένων και των ζώων- πρέπει να μετακινηθούν από το σημείο που έχει υπάρξει διαρροή Υδραργύρου, να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν όλα τα συστήματα εξαερισμού.
- Σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, μολύνονται αυτομάτως τα παπούτσια και τα ρούχα μας με αποτέλεσμα την εξάπλωση του Υδράργυρου σε όλον το χώρο του σπιτιού!
Έχουν ήδη παρουσιαστεί οι παρενέργειες σε σχέση με τη χρήση αυτών των λαμπτήρων. Πολλά άτομα υπέφεραν από ζαλάδες και πονοκεφάλους μέχρι τη στιγμή που τους κατήργησαν και τοποθέτησαν και πάλι συμβατικούς λαμπτήρες.
Πόσοι καταναλωτές τα γνωρίζουν αυτά? Τα κουτιά των λαμπτήρων δεν αναγράφουν καμία από τις επικίνδυνες 'δράσεις' τους , δεν προφυλάσσουν τον καταναλωτή και δεν γράφουν καν ότι οι χαλασμένοι λαμπτήρες πρέπει απαραιτήτως να τοποθετούνται σε κιβώτια ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να σπάσουν πριν την απόρριψή τους στην ανακύκλωση.
Κατά τα άλλα, με πρωτοστάτη τον Νομπελίστα πλέον Al Gore, η εξάπλωση της προώθησης αυτών των λαμπτήρων γίνεται όλο και πιο έντονη.
Στην Ελλάδα για ακόμη μια φορά η ανεπάρκεια των ειδημόνων μας εκθέτει σε κινδύνους οι οποίοι ενώ δεν είναι άγνωστοι, παραμένουν κρυμμένοι!
Οι αρμόδιο ετοιμάζονται να απαγορεύσουν οριστικά τη χρήση των συμβατικών λαμπτήρων και να επιβάλλουν σταδιακά τη χρήση των καινούριων.
Το ερώτημα είναι: ΓΙΑΤΙ?
Γιατί ενώ γνωρίζουν, ειδικά οι κατασκευάστριες εταιρίες, δεν ανακοινώνουν στους πολίτες όλες τις πληροφορίες ώστε να προφυλαχτούμε?
Γιατί για ακόμη μια φορά γινόμαστε εμείς πειραματόζωα για να κερδίσουν κάποιοι άλλοι?

..πρέπει να το ψάξουμε..

7 σχόλια:

Marialena είπε...

Κατ' αρχήν ρώτησα έναν συνάδελφο ηλεκτρολόγο/μηχανικό για το ζήτημα αυτό και μου είπε πως ο υδράργυρος βρίσκεται σε μορφή αερίου μέσα στον λαμπτήρα. Οπότε όταν σπάσει το περίβλημα, δεν υγροποιείται αλλά εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα.

Βέβαια το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και πιστεύω πως θα ενημερωθούμε καλύτερα για τους λαμπτήρες εξοικονόμισης ενέργειας.

las.ara είπε...

hararmony.blogspot.com
kai pouse akom! φιλακια απ την αιγινα!

Sakis είπε...

Μπορεί ο υδράργυρος πράγμστι με κάποιον τρόπο να βρίσκεται σε αέριο κατάσταση μέσα στον λαμπτήρα αλλά όπως ίσως ξέρετε, το στοιχείο αυτό ανήκει στην ομάδα των μετάλλων με την μοναδική ιδιαιτερότητα να είναι το μοναδικό μέταλλο σε υγρη φυσική κατάσταση. (είναι γνωστή η μορφή που παίρνει όταν χυθεί στο πάτωμα, από τα σπασμένα θερμόμετρα, τα οποία σύντομα θα αντικατασταθούν.)
και μόνο το τελευταίο αποκαλύπτει το πόσο επικίνδυνο στοιχείο για τον άνθρωπο είναι ο υδράργυρος.
Εστω και αν δεχθώ ότι μετά το σπάσιμο του λαμπτήρα ο Υδράργυρος απελευθερώνεται στον αε΄ρα σε αέρια μοργή (όχι αέριο, αλλά μικροσφαιρίδια!! -ακόμα χειρότερα!!) η διαχυσή του στο οικοσύστημα θα είναι ακόμα πιό εύκολη.

Γιαυτό ακριβώς τον λόγο έκρινα σκόπιμο να διαδώσω το κείμενο αυτό που έπεσα πάνω του, στου Χρήστου.

Και ο αμίαντος πριν από 50 χρόνια θεωρούνταν το πρωτο υλικό στις οικοδομές αλλά το πληρώνουμε σήμερα
(βλ το μπλογκ του Φαρμακοποιού. www.farmakopoios.blogspot.com)στην σχετική ενότητα.

panagiota είπε...

Παιδια,επί του θέματος είχα άγρια μεσάνυχτα οπότε ήταν ενημερωτικά για μένα όσα διάβασα,αλλά θα πω πως και οι κανονικές λάμπες δεν πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια,το εφαρμόζουν πολλές χώρες πια.
Την καλησπέρα μου.

Sakis είπε...

Αρα !!!
οπερ έδει δείξαι Παναγιώτα μου.
Η αλλιώς
Ενας λόγος παραπάνω.

Εγώ είμαι της άποψης ότι από την στιγμή που η ανθρωπότητα έφτασε να κινέιται με υπερηψητικές ταχύτητες στο να εφευρίσκει τεχνολογία π΄ρπει να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο" ΠΡΙΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΩΛΩΣΗ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΥΤΗΣ"

Αυτό θα μου πείτε θα μας είχα φρενάρει μερικές δεκαετίες έως και κανα αιώνα πίσω αλλά μήπως καλύτερα δεν ήταν τότε ?
Μακάρι να ζούσα τότε εγώ προσωπικά.
Αρχές του αιώνα ας πούμε, τότε που γύρω από την ακρόπολη βοσκόυσαν πρόβατα και στους Αμπελόκηπους υπήρχαν αμπελώνες τρυγητοί !!!
Καλή Σαρακοστή σε όλους τους φίλους !!

las.ara είπε...

"τόσες μερες τοσα βράδια , οταν τελειονες, το μαθημα σου , στις εννιά.
σ¨επερνα να παμε βόλτα, αγγαλιά!"


ολλα αλαζουν!το παραπονο μου ειναι, οτι αυτο, το οτι "ολλα αλαζουν" παραμένη το ίδιο.

Sakis είπε...

las.ara
χαιρετισμόυς στην όμορφη Αίγινα :-)