Τετάρτη, Απριλίου 16, 2008

ΣΑΧΑΡΑ

Νότια της Ελλάδας, και από τα Βόρεια παράλια της Αφρικής ξεκινάει προς την ενδοχώρα ένας τόπος μαγικός. Ενας τόπος μύθων , ηρεμίας, και μοναδικών χρωμάτων. Είναι ο τόπος των Χίλιων και μιάς Νυχτών.
Εδώ όλα κυλούσαν ήσυχα, για τις παραδοσιακές φυλές της απέραντης άμμου. Βεδουίνοι και Φελλάχοι αντάλλασαν τα προιόντα τους ταξιδέυοντας πάνω σε προκαθορισμένες γραμμές από την μία όαση στην άλλη, έχοντας οδηγό τον καθαρό έναστρο γαλαξία πάνω από τα καλυμένα κεφάλια τους. Στίς ενδιάμεσες στάσεις κι αν κάποια αμμοθύελα τους εμπόδιζε, στήναν πρόχειρους καταυλισμούς, και πολύ σύντομα μέσα στη Αραβική νύχτα, μελωδικές φωνές με την βοήθεια του ανέμου έφευγαν μακρυά πρώτες, πέρα στο μαύρο κενό, προς τις οάσεις!
Τυχερός όποιος θα βρεθεί κάπου εκεί γύρω για ν'ακούσει.
Οι καμήλες απ'έξω στην σειρά γονατισμένες, με υψωμένους τους λαιμούς τους, και με μισόκλειστα τα μάτια τους ακίνητες μέσα στην αμμοθύελα, περιμένουν καρτερικά το πρωί, για να ξεκινήσουν.

Υπάρχουν εποχές του χρόνου που, αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς οι συνεχείς βροχές δίνουν άλλη όψι στην άμμο, και περισσή ζωή στα πηγάδια και την βλάστηση των Οάσεων.
Το μεγαλύτερο όμως διάστημα του χρόνου η ξηρασία είναι η φυσιολογική εικόνα του τόπου.
Τότε στην επιφάνεια κάτω από ένα φυσικό κανόνα έλξης οι μικροί κόκκοι άμμου, ενώνονται μαζί τους πολλοί φτιάχνοντας μιά συνεκτική "κρούστα", και πάλι σοφά, για να συγκρατείται στη θέση του όλη αυτή η τεράστια θάλασσα άμμου και να μη καταπιεί τα διπλανά οικοσυστήματα το Νότου και του Ευρωπαικού Βορρά.
Μόνο καποιοι αέρηδες από το Νοτιά που τσουρουφλίζουν την Μεσόγειο, μία ή δυό φορές το χρόνο καταφέρνουν να σηκώσουν μόρια από τη βαριά κρούστα και να τη φέρουν πάνω από τα κεφάλια των παραξενεμένων "Ευρωπαίων", της Μάλτας, της Σικελίας, της Καλαβρίας, της Κρήτης, της Κύπρου, της... Αθήνας.

Σήμερα στις πιο πολλές οάσεις οι καμήλες αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο και attraction, για τους εκατομμύρια τουρίστες που κατακλύζουν τις Βόρειες Αφρικανικές χώρες, αποζητώντας να ζήσουν Αραβικές μαγικές Νύχτες και ονειρεμένες.
Θηριώδη τετρακίνητα Hammer και άλλα ενεργοβόρα θορυβώδη οχήματα, οργώνουν χωρίς λόγο τις περισσότερες φορές και σε ανεξέλεγκτες πορείες, την επιφανειακή συνεχή αμμώδη κρούστα της ερήμου. Οδηγοί ξαμολημένοι από τις φυλακές της δυτικότροπης ζωής, ζουν την ψευδαίσθηση ενός ράλι Paris-Dakkar, σηκώνοντας στο πέρασμά τους σύννεφα άμμου .

Το έργο των Νοτιάδων είναι πολύ πιο εύκολο τώρα, και το φαινόμενο του κίτρινου ουρανού πολύ πιό συχνό πάνω από τη Μεσόγειο, ενώ η τεράστια αμμοθάλασσα της Σαχάρας μας καταπίνει σιγά σιγά.

21 σχόλια:

Fevos Man είπε...

Καλημέρα φίλε Σάκη,
μας πήρες στο ράμφος σου και μας ταξίδεψες πάλι! Ωραίο το κείμενό σου, και μου δίνει και μια εξήγηση τι παίζει μ αυτή τη σκόνη, κι όποτε απλώνω τ ασπρόρουχά μου γίνονται σα φανέλες του Ολυμπιακού!
Πάντως, σα να έχει πέσει σιωπή στο blog...Why?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Φοίβε καλημέρα
Ευχαριστώ. Είναι μιά εξήγηση όχι δική μου αλλά επιστημόνων που ακόυστηκε και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω, απλά την έδωσε μι λίγο πιό γλαφυρό τρόπο.
Μην ανησυχείς για τους ΑΜ ιτες . Εδώ είμαστε όλοι, απλά λίγο περισσότερο απασχολημένοι ίσως.
εξ'αλλου πρέπει να παίρνουμε προτεραιότητα (ένα κάθε μέρα) στο ποστάρισμα, τώρα που μεγαλώνουμε σαν παρέα.

panagiota είπε...

Καλημέρα,καλημέρα!!
Εδώ είμαστε κουτάβι.Προσωπικά είπα να περιποιηθώ τα μπαλκόνια μου και τα λουλούδια μου αλλά ο καιρός για βροχή τραβάει...
Σάκη,μάλλον και μέχρι την Β.Ελλάδα έφτασε η Σαχάρα.Προχθές και τα δικά μου πλυμένα ήταν σαν φανέλες του ΠΑΟΚ

Οσο για το γραφόμενο...ταξειδιάρικο!!

panagiota είπε...

Και ξέχασα να πω πως οι Αντμιν σωστά ομίλησαν.Συμφωνώ.Να μένει το κείμενο λίγο καιρό για να μπορούμε να σχολιάζουμε και να συζητάμε μεταξύ μας.
φιλιά...

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Καλη μέρα Παναγιώτα

Και οι δικές μου σαν της ΑΕΚ:-)

Marialena είπε...

Καλημέρα σε όλες και όλους μας, φίλοι εγώ προσωπικά δεν προλαβαίνω να ανασάνω αυτές τις μέρες με τη δουλειά και άλλα πολλά που με θέλουν απίκο.

Σας στέλνω τους χαιρετισμούς μου και να είστε όλοι καλά. Ευτυχώς έχω γλυτώσει για την ώρα να γίνει το μπορντώ μηχανάκι μου πουά κίτρινο σαν τη μέλισσα λόγω της βροχής.

Για την ενημέρωση των admin θα προσπαθήσω κι εγώ να τηρήσω αυτή τη σειρά που έχουμε στο μπλογκ μας.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Γειά σου Μαρλενάκι. Μετά την φουρτούνα η νημεμία θ'αρθει καλή μου.

Παιδιά μιά παρατήρηση έκαναν οι admin να το έχουμε υπόψιν μας. Δεν σημαίνει οτι θα πέσουν και ποινές για όνομα του Θεού.
Είναι γνωστό ότι είμαστε πολύ δυνατό και ζωντανό blog, και ίσως να υπάρχει θέληση πολλές φορές να γραφτούν πράγματα ωραία και άμεσα.
Αν λοιπόν πέσουν την ίδια μέρα κατά λάθος και δυό ποστ μαζί , εεε τί να κάνουμε θα συζητήσουμε και για τα δύο πριν προχωρήσουμε πάρα κάτω.
Φιλιά σε όλους.

Πάντως Μαρλεν η υβριδική μου Auto-Cat είναι μονίμως με πουά σκόνης, πρώτον γιατί υπάρχει μόνιμα σκόνη στον αέρα της Αθήνας και δεύτερον γιατί βαριέμαι να πηγάινω να το πλένω

panagiota είπε...

Πάντως Σάκη αμα δω 2 ποστ θα έχω πολλά να συζητήσω και να σχολιάσω.Τρίτο μαζί δεν θα αντεξω!Θα πάθει κι εμένα το χέρι μου καρπιαίο σύνδρομο σαν το δικό σου.ΛΟΛΛΛΛΛΛΛ
Μαζί σου είμαι στην τεμπελιά πλυσίματος αυτοκινήτου...

Marialena είπε...

Γειά σας παιδιά. Σάκη μου για μένα αυτές τις μέρες είναι γ@μιέται ο Δίας! (με το συμπάθειο και έξω από το πρόσωπό σας...)

Φυσικά και δεν πειράζει να γίνουν δύο δημοσιεύσεις την ημέρα αν προκύψει, αλλά δεν θα είναι ωραίο στο πολύ ζωντανό μας μπλογκ να "πέφτουν" όλα μαζί τη μια μέρα και μετά να μην έχουμε τι να γράψουμε τις επόμενες. Ίσως γι' αυτό να λένε οι admin να έχουμε το νου μας για τις δημοσιεύσεις μας.

Όλα καλά φίλοι και φίλες, να έχουμε όρεξη να γράφουμε και να συζητάμε στο εικονικό μας καφενείο, αυτό έχει σημασία!

Άν έχει κάποιος αντίδοτο για το πίπισμα του Δία, παρακαλώ στείλτε μου μια κούτα γιατί λιώνωωωω!

Φιλιά πολλά!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Αστονε τον Δία Μαριαλένα να πανα γα....
¨-))
Εσύ νασαι καλά και πάντα με χιόυμορ και καρτερικότητα.
Φιλάκια ματουλάκια

Fevos Man είπε...

Μαριαλένα,
σου εχω μια τακτικη που βοηθαει. Οταν σου μιλαει καποιος για να σε ζαλισει, φαντασου τον ντυμενο Στρουμφακι, και να τον "κανονιζει" ενας μαυρος,ντυμενος Δρακουμελ.

Επισης, για το αγχος και τις υποχρεωσεις της ημερας, ενα κινεζικο ρητο λεει οτι πρεπει να εισαι σαν την παπια, που στην επιφανεια του νερου χτυπαει τα ποδια της νευρικα, και κατω απο την επιφανεια ειναι ηρεμη και γαληνια.

Παναγιώτα, πολύ θα ήθελα να έχω μπαλκόνι με λουλούδια, όπως και να μένω στη Θεσσαλονικη. ΠΑΟΚ, ομως, δε θα ηθελα να ειμαι! Οχι οτι ειμαι Ολυμπιακος η ΑΕΚ. Ισως φανει αστειο , αλλα τα μονα αθληματα που μου αρεσει να βλεπω ειναι κολυμβηση και καλλιτεχνικο πατιναζ.

panagiota είπε...

Μαριαλένα μου, θα σου στείλω τον Δρακουμελ τριπόδαρο που κάνετε και Σιάτσου μαζί να ηρεμήσετε αμφότεροι γιατί κι αυτός τάφτυσε αλλά όχι απο κούραση...απο την ζήλια του την μαύρη για το Κανελάκι.
Κουτάβι μου,τα μπαλκόνια μου είναι πολύ μικρά,και με τις γλαστρες που βάζω δεν χωράω να περάσω.Ακροβάτρια το παίζω.Εχω σχέδια όμως να καταφύγω στην εξοχή.Και η θεσ/νικη γέμισε μπετόν πια!
Ποδοσφαιρόφιλη δεν υπήρξα ποτέ.Περιστασιακά ανέφερα τον ΠΑΟΚ.Αλλη φορά θα γράφω ΛΑΡΙΣΑΑΑΑΑ(που έχουν και τρελλά ανέκδοτα)!!
Απο σπορ πια,δεν παρακολουθώ τίποτα γιατί κατάργησα την Τ.Β.εδώ και 2-3 χρόνια.Στα νιάτα μου όμως υπήρξα μέλος σε ομίλους Β.Ελλάδος,ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης(μούτσος βέβαια,όχι καπενάνιος μη φανταστείς!Το δίπλωμα δεν το πήρα ποτέ γιατί δεν είχα τότε τα 50.000χιλ.)έφηβοι σκιέρ,σταμάτησα το θαλάσσιο σερφ όταν έμεινα έγκυος και επιδόθηκα σε άλλα σπορ έκτοτε...
Της επιβίωσης!!!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Καθόλου παράξενο φοιβε που σου αρέσουν τα αθκλήματα αυτά.
γιατί σώνει και καλά π΄ρπει όλοι να είναι ποδοσφαορόφιλοι΄?

Μιά μικρή διόρθωση
"Η πάπια ήρεμη πάνω από το νερό και κάτω από την επιφάνεια (που δεν φάινεται) πλήρης κινητικότητα"
Κάτω από το νερό συμβολίζει την πνευματική μας κατάσταση.
Εγρήγορση διαρκής.
Η Μαριαλένα το έχει αυτό ούτως ή άλλως!!
Σκέτο σπίρτο!!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Παναγιώτα.
Καθ'ότι τρέλλα με τη θάλασσα, η εμπειρία της ιστιοπλοίας, έστω και για κρουαζιέρα είναι εκπληκτικά μοναδική (εσύ το ξέρεις )
Και εννοώ αποκλειστική κίνηση με τα πανιά.
Εκεί πραγματικά εναρμονίζεσαι με το ρυθμό των κυμάτων και του ανέμου!!
Οι μηχανές βιάζουν το νερό και το περιβάλλον.

Δεν σε κάνουν να ακόυσεις τους ήχους των κυμάτων και του αφρού, το τρίξιμο από το τέντωμα των σχινιών, την κουβέντα με τα γλαρόνια.
Ειχα τη χαρά πριν από δύο χρόνια και έκανα το ονειρό μου πραγματικότητα και κάναμε με την αετίνα μου και άλλο ένα φιλικό ζευγάρι μιά διήμερη κρουαζίερα στον Σαρωνικό ,΄μηνα Σεπτέμβρη, με ένα σκάφος ειδικά διαμορφωμένο για ΑΜεΑ,
Ο τύπος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο και έχει πελάτες Αμεα καιαπό το εξωτερικό!!
Επαθα πλάκα!! ήταν ένα όνειρο η εμπειρία.
Συγνώμη για τη φλυαρία!!

Fevos Man είπε...

Φιλε Σακη,
δεκτη η διορθωση σου- μπορει αυτος που μου το ειπε να ηταν κορεάτης που έκανε τον κινέζο!

Η εμπειρια σου με το ιστιοπλοικο,οπως την περιεγραψες ηταν πολυ ζωντανη-χαιρομαι που το δοκιμασες.

Παναγιώτα, καλα κανεις και θες να πας στην εξοχη- εκει γεμίζουν οι μπαταρίες σου και νιώθεις άνθρωπος. Εγω με την Αθήνα εχω απηυδήσει, γι αυτο και συντομα θα "την κάνω" κι εγώ.

Peace!

panagiota είπε...

E οχι και φλυαρία Σάκη μου.Να μιλάμε είπαμε στους Α.Μ.Δεν θα είμαστε βουβοί!
Χαίρομαι που πέρασες αυτήν την εμπειρία.Το πανί είναι άλλο πράγμα!
Στα 19 μου γνώρισα κάποιον που με έβαλε στα κόλπα της ιστιοπλοΐας-καλή του ώρα-.Αργότερα η θεία μου που είναι 13 χρόνια μικρότερη μου αλλά με πολλά κύπελλα και μετάλλια στην corsa ανοιχτής θαλάσσης με πανιά με τσιγκλούσε να πάρουμε ένα τρικάταρτο απο τις κατασχέσεις του Ν.Ο.Θ.Αυτή θα ήταν η καπετάνισσα(έχει δίπλωμα) κι εγώ η μαϊμού που θα έλυνε και θα έδενε ξάρτια,σχοινιά και πανιά.(για 8 μέλη πλήρωμα ήταν το σκαρί)Λολλλλ
Μέσα στο πρόγραμμα σίτισης υπήρχαν πολλές κάσες μπύρες και τεκίλας,κι επειδή μ'αρεσει να κάνω την μαϊμού αρχίσαμε να το ψάχνουμε...
Ευτυχώς έμεινε έγκυος και δεν πέσαμε από τις σούρες σε κάναν βράχο.
Ομορφα πράγματα Σάκη μου!Ομορφα!!!
Παρ'όλο που έχω ισχιαλγία ευχαρίστως θα την έκανα την μαϊμού...

Marialena είπε...

Χαιρετώ τη Μούτσα, τον Αητό, το Κουτάβι... εδώ πάπια, πα,πα,πα... Αδέλφια της κολάσεως έγινε σήμερα σας λέω, είχε ο προϊστάμενος κρίση και με έπιασε η μπόρα για χαζομάρες!

Φοίβο, ωραίο να φανταστώ τον τρελλαμένο μου προϊστάμενο να φωνάζει σαν Στρουμφάκι, χα,χα,χα και να τον κυνηγάει ο Δρακουμέλης να τον φάει...! Θα την εφαρμόσω την τεχνική, να σαι σίγουρος!!!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

φοιβε
να την κάνεις αγόρι μου, να την κάνεις!!
Βρε που μπλεξαμε με τη θαλασσα πάλι!!
Αλλά να μη χάνεσαι

Παναγιώτα.
Ομορφες ιστορίες
Το ημερολόγιο του σκαριού απαιτεί και τα σχετικά ξύδια του.
¨-)))

Fevos Man είπε...

Ο Νικος Θεμελης λεει σε ενα ποιήμα του, για τους ναυτικούς και τη θάλασσα: "τους τυραννάει, τους χτυπάει, αλλά δε τους σκοτώνει...τους φιλάει για την επόμενη φορά"
Η θάλασσα την πάτησε με μένα, γιατί πάντα θα υπάρχει επόμενη φορά!
Φυσικά δε θα χαθώ- εδώ είναι η καλύτερη φωλιά για εμπειρίες και εικόνες.
Είμαστε όλοι οι ΑΜ μούτσοι στο ίδιο πλοίο, που κινά για το ηλιοβασίλεμα.
Hai hai, capten!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

".....μούτσοι στο ίδιο πλοίο, που κινά για το ηλιοβασίλεμα....."

Μ'έστειλες πάλι ποιητή!!! Γιαυτό σου έλεγα ότι μμουαρέση η ποίηση των ανθρώπων με ευαισθησίες να τους διαβάζω και πιό πολύ να τους ακόυω να τους διαβάζουν. Οι επώνυμοι είναι επώνυμοι. ας τους στην επωνυμία τους, και στους επαίοντες την ποίησην.

Εγώ θα συμπληρώσω.
"και τα δελφίνια μαγικό χορο γύρω μας"...ακούραστοι συνοδοί στο ατέρμονο ταξίδι προς την αυτογνωσία"

Fevos Man είπε...

σε ενα τραγουδι ραπ λεει
"...και ανορθόγραφα στιχάκια ποιητών του δρόμου,

ν ανοίγουν λεωφόρους προς το υποσυνείδητό μου..."

χαιρομαι που με βλεπεις ετσι, και τα λογια μου σε αγγιζουν.
το ταξίδι συνεχίζεται