Τρίτη, Απριλίου 15, 2008

Έλληνας ο Σωστός

Με βάση κάποιες πρόσφατες εμπειρίες μου, θα ήθελα να σκιαγραφήσω το χαρακτήρα ενός πολύ κοινού τύπου συμπολίτη μας. Έλληνας ο Σωστός.Είναι αυτό που κοινώς αποκαλείται "ξερόλας". Αλλά είναι και πολλά άλλα.
Ο Έλληνας ο Σωστός είναι αυτός που έχει διαμορφώσει άποψη για όλα, ακόμα και γι'αυτά με τα οποία δεν έχει καμία σχέση. Αν είσαι καλός και δε φέρνεις πολλές αντιρρήσεις, μπορεί και να κάνει την καλοσύνη να μοιραστεί την άποψή του μαζί σου.
Όταν συζητάς μαζί του, αυτός θα μιλάει για μία ώρα κι εσύ μισό λεπτό. Και όσο πιό σωστό θα είναι το επιχείρημα που θα προλάβεις να θέσεις σε μισό λεπτό, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να μιλήσει,ώστε να σου αποδείξει πως έχεις άδικο.
Επίσης, δεν τον ξεγελάς με ψευτο-επιχειρήματα του τύπου "κανείς δεν έχει άδικο- είναι υποκειμενικό το θέμα". Έχει δίκιο και έχεις άδικο-τέλος. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Ξεκινάει την επιχειρηματολογία του με φράσεις όπως "Ας σου εξηγήσω, λοιπόν, γιατί είσαι ηλίθιος...". Αν τυχόν προσβληθείς και τον χαρακτηρίσεις κι εσύ ηλίθιο, θα χάσει την υπομονή του, επειδή ρίχνεις το επίπεδο. Αν,δε, του θυμίσεις ότι πρώτος αυτός χρησιμοποίησε τη λέξη αυτή, θα σου πεί είτε ότι τη χρησιμοποίησε με την καλή έννοια, είτε ότι "αφού είσαι, ψέματα να πω;"
Λέξεις- ταμπού για τον Έλληνα το Σωστό: Συγνώμη και Έχεις δίκιο. Αν τυχόν οι καταστάσεις έρθουν έτσι ώστε είναι πασιφανές, πλέον, ότι έχει άδικο ή ότι έχει φταίξει, το γεγονός αντισταθμίζεται από ένα μεγαλύτερο (κατά την άποψή του) λάθος του άλλου. Και εκεί τη θέση της συγνώμης παίρνει η λέξη "μπορεί".
Για παράδειγμα, υπέθεσε ότι ο άντρας σου είναι ένας Έλληνας Σωστός. Και τον πιάνεις με την καλύτερή σου φίλη στο κρεβάτι. Θα σου πει "Εντάξει, ΜΠΟΡΕΙ να ήταν λάθος μου που πήγα με την κολλητή σου, αλλά κι εσύ ,ρε παιδί μου, το παράκανες όταν μου πέταξες το βάζο στο κεφάλι!" . Αργότερα μπορεί να σου πει κι όλας "Ότι έγινε έγινε, δεν έχει νόημα να σου ζητήσω συγνώμη".
Μη ξεσυνερίζεσαι τον Έλληνα το Σωστό. Σηκώνει το βαρύ φορτίο, του να ξέρει τα πάντα και να προσπαθεί να τα εξηγήσει σε ανάξια μυαλά. Και σα να μη φτάνει αυτό, πολλοί τολμάνε και τον αμφισβητούν κι όλας! Οι αχάριστοι!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Ε.Σ. , είναι ότι όλα όσα κατάφερε στη ζωή του, τα κατάφερε χάρη στην εξυπνάδα του και στις σωστές του επιλογές. Όσα κατάφεραν οι άλλοι τα κατάφεραν λόγω τύχης. Οι αποτυχίες του Ε.Σ. οφείλονται σε καθαρή ατυχία. Οι αποτυχίες των άλλων οφείλονται στη βλακεία τους, και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν όλοι ακούγαν τον Ε.Σ.
Βλέπεις, για τον Έλληνα το Σωστό υπάρχουν 2 κατηγορίες ανθρώπων: 1. Ο ίδιος , και 2.Όλοι οι άλλοι . Όσοι ανήκουν στην 2η κατηγορία είναι σαφώς κατώτεροι απ' αυτούς που ανήκουν στην πρώτη. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να το δεχτούν, και να τον ακολουθήσουν.
Το χειρότερο με τον Έλληνα το Σωστό , είναι ότι αν και βρίσκει ιδανικές ενσαρκώσεις σε ορισμένα άτομα, παρ' όλα αυτά ελλοχεύει στην περηφάνεια και την ξεροκεφαλιά του καθενός μας. Όταν διαπιστώσετε ότι έχετε αρχίσει και φέρεστε σαν Έλληνας Σωστός, σταματήστε, κοροιδέψτε τον εαυτό σας και γελάστε μαζί του- μακριά από μας!

8 σχόλια:

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Χριστέ μου Φοίβε, εφιαλτικός ο τύπος
Είχες τέτοια εμπειρία δικέ μου?

Εντάξει εγώ και σε μένα λίγο πολύ έχουν τύχει τέτοιοι σε παρέες.
απλά κλείνω το στόμα μου και ακόυω την κωμωδία

Ανώνυμος είπε...

Θα παρακαλούσα τα μέλη των Α.Μ. όπως έχουμε ενημερώσει, να δημοσιεύουν μια μια τις αναρτήσεις τους για να προλαβαίνουμε να διαβάζουμε και να σχολιάζουμε το περιεχόμενό τους, εμείς και οι αναγνώστες μας.

Ευχαριστώ,
Admin

Fevos Man είπε...

Admin, ελήφθη.
Σάκη,έχω έρθει σε επαφή με μια ολόκληρη στρατιά τέτοιων ανθρώπων. Πιό πολύ μου κάνει εντύπωση όταν συναντώ καλλιτέχνες που συμπεριφέρονται έτσι (κάποιους τραγουδιστές και ποιητές,ας μην αναφέρω ονόματα δημόσια). Πάντα είναι και λίγο αστείο, όμως.

Marialena είπε...

Καλησπέρα και από μένα στην παρέα!

Φοίβο, όπως το έθεσες το ζήτημα έχει πανελλήνιες διαστάσεις και δεν περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων. "Το ξέρεις ποιός είμαι εγώ, ρε?" που λέγεται κατά κόρον, είναι ίδιον του υπερφύαλου εγωκεντρισμού του σύγχρονου Νεοέλληνα.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Πάντα να το βλέπεις έτσι σε τέτοιες περιστάσεις. Και με ηρεμία όπως ξέρεις καλέ μου φίλε.
Δεν αξίζει να χαλιέσαι

Fevos Man είπε...

Καλημερα Σακη και Μαριαλενα,
Σωστα τα λετε.Σακη, οπως ξερεις η ψυχικη ηρεμια ειναι το μυστικο της μακροζωιας. Αν και με χαλάει λίγο όταν κάποιος υποστηρίζει ότι κατέχει τα πάντα για την Τεχνη,εν τουτοις το παλεύω.
Tranquillity!

panagiota είπε...

Εν οιδα οτι ουδέν οιδα!!!

Καλημέρα συνοδοιπόροι μου

Ανώνυμος είπε...

-ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΟΣΟ Σ΄ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΗ Η ΕΣΧΑΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.