Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2008

Αριθμός-ρεκόρ καπνιστών έκοψαν το κάπνισμα στη Βρετανία

Πολλοί καπνιστές, σε αριθμός ρεκόρ, έκοψαν το κάπνισμα κατά τους πρώτους εννέα μήνες από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης στην Αγγλία, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα. Η μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνας για τον Καρκίνο αναφέρει ότι το μέτρο απαγόρευσης του καπνίσματος συνεισέφερε στη μείωση κατά 5.5% του αριθμού των καπνιστών στη χώρα κατά τους πρώτους εννέα μήνες από τότε που άλλαξε ο νόμος.


(ΑΠΕ)

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν τη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των καπνιστών που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν περίμενα τόσο μεγάλο αντίκτυπο, δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπερτ Γουέστ, διευθυντής του Ινστιτούτου.

Αυτή ήταν και η πρώτη, λεπτομερής μελέτη στον κόσμο σχετικά με το πως μπορεί η απαγόρευση να επηρεάσει τα ποσοστά των καπνιστών χωρίς τη συμβολή άλλων μέτρων για τον έλεγχο του καπνίσματος, όπως η αύξηση στο φόρο εισαγωγής καπνού, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ερευνητές βασίστηκαν στις απαντήσεις 32.000 ανθρώπων στην Αγγλία στη διάρκεια των εννέα μηνών πριν από την επιβολή του μέτρου και στους εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του, τον περασμένο Ιούλιο.

Ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε κατά 1.6% την περίοδο πριν από την επιβολή του μέτρου και κατά 5.5% μέσα στους επόμενους εννέα μήνες. Βάσει αυτών των στοιχείων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι μετά την εφαρμογή του μέτρου 400.000 άνθρωποι έκοψαν το κάπνισμα.



Σύμφωνα με στοχεία της βρετανικής κυβέρνησης, το κάπνισμα ευθύνεται για 87.000 θανάτους κάθε χρόνο, μόνο στην Αγγλία. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2010 να έχει μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών στο 21% ή και λιγότερο.

Η υπουργός Δημόσιας Υγείας Ντον Πριμαρόλο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να καταργήσει τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης τσιγάρων, τα πακέτα των δέκα και τις διαφημίσεις καπνού στα καταστήματα πώλησης εφημερίδων.


Πηγή: Flash.gr

σ.σ. Αναρωτιέμαι αν το 2010 που θα επιβληθεί το ίδιο μέτρο και στην Ελλάδα, αν θα έχουμε παρόμοια ή διαφορετικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά των καπνιστών στην χώρα μας. Μαριαλένα

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα θα αυξηθούνε
Ετσι από ινάτι που λέμε
Αντίδραση στην αντίδραση
Σε τέτοιες αντιδράσεις είμαστε πρώτοι
Γιά να δούμε πάντως

enikolo είπε...

Εγώ πάντως είμαι καπνιστής και θα το κόψω!
Όχι τώρα, αλλά όταν μου το επιβάλλουν. Γιατί εγώ δεν είμαι ραγιάς...
Αν δεν έχω πεθάνει μέχρι το 2010 θα το κόψω τότε!
Γιατί το κλασσικό νεοελληνικό πνεύμα που με διαπνέει δεν χαρακτηρίζεται τόσο από την αντιδραστικότητα που λέει ο Σάκης, όσο από τον παραλογισμό ....

panagiota είπε...

Φοβάμαι πως θα βγάλω αντίδραση επί του θέματος,όχι μόνο γιατί είμαι καπνίστρια αλλά γιατί και η δουλειά μου είναι χώρος διασκέδασης ...και καπνίσματος.
Αν εμένα ο νόμος μου μειώσει τους εκατό πελάτες σε 50 θα μου κόψει μισθό για διαφυγόντα κέρδη ο νομοθέτης?Ε...δεν νομίζω.
Μαριαλένα μου είμασταν μαζί στην Γερμανία και άκουσες τα αφεντικά της Ελληνικής ταβέρνας πόσα παράπονα έκαναν για την κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους μετά την εφαρμογή του νόμου.Θυμάσαι το καμαράκι με το γυαλί που πήγαινα να ξεχαρμανιάσω(και δεν ήμουν η μόνη).Θυμάσαι πως μόλις τελείωσε το ωράριο έβγαλαν τασάκια και ντουμάνιασε το μαγαζί.Ακουσες από την αδελφή μου πως έκλεισαν μαγαζάκια που έβγαζαν ένα μεροκάματο.
Βρε παιδιά ,το βρίσκω ρατσιστικό σαν νόμο.Τι είμαστε δηλαδή οι καπνιστες?Χανσενικοί?
Δεν καταλάβατε ακόμα τι παίζει?
Τους μικρομεσαίους επαγγελματίες πάνε να αφανίσουν και να μείνουν μόνο οι μεγάλες πολυεθνικές που δεν τραβάνε κανένα νταλγκά αν οι 10.000 πελάτες γίνουν 9.000.
Σιγά να μην θέλουνε να σώσουν τον κόσμο!Αλλωστε γίναμε πολλοί στην υδρόγειο.Η πείνα είναι ο καλύτερος εξολοθρευτής από το τσιγάρο.Απλά μαθηματικά είναι!Πόσοι θα πεινάσουν και πόσοι δεν θα τεκνοποιήσουν αν κλείσουν μαγαζιά λόγω μη καπνίσματος?Ανεργία,και πείνα.
Πάλι αμάσητο το καρότο που μας έδωσαν το καταπίνουμε.
Ξυπνήστε ωρέ!!!

Αν ήθελαν οι διάφοροι νομοθέτες να σώσουν τους μη καπνίζοντες ας μοίραζαν και σκάφανδρα για να μην αναπνέουν τα καυσαέρια.
Μη χέσω λοιπόν.Αμα γουστάρω να πεθάνω από καρκίνο είναι δικό μου πρόβλημα.Κι αμα θέλω να πέσω στις γραμμές του τραίνου θα σταματήσουν τα τραίνα?Κι άμα θέλω να καταπιώ στρυχνίνη,θα κλείσουν και τα φαρμακεία... οι νομοθέτες???

Η παγκοσμιοποίηση της Χούντας μας εύχεται "Χρόνια πολλά"!!!
Και σ'αλλα με υγεία σύντροφοι...

enikolo είπε...

συμφωνώ 100% με παναγιώτα, προσθέτω και τα εξής :
α. είδατε τι κάναν με τα πιο φθηνά τσιγάρα (τα λίντερ με 1,70) που ήταν και ελληνικά:τα πήγαν όλα με νόμο στα 2 ευρώ ώστε να ωφεληθούν τα ακριβότερα.
β. στην αγγλία κάναν το εξής σαν ενδιάμεσο στάδιο : είπαν ότι ένα μαγαζί ή πουλάει μόνο ποτά και επιτρέπεται το κάπνισμα ή προσφέρει έστω και ένα σνάκ οπότε απαγορεύεται.το αποτέλεσμα? ψάχναμε βραδιάτικο να τσιμπίσουμε κάτι στο πόρτσμουθ και βρήκαμε μόνο καντίνες στο δρόμο...

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Τραγελαφικά πράγματα!!
Σαν π΄ρωην καπνιστής κατανοοώ απόλυτα αυτούς που θέλουν να καπνίζουν , αν και φωνάζω παντού για τα οφέλη του μη καπνίσματος (άλλο αυτό τώρα, Πρέπει να περάσεις από το στάδιο του καπνιστή για να καταλάβεις τη διαφορά, τέσπα)
Θέλω να πω ότι με ενοχλεί ο καπνός του τσιγάρου με την έννοια ότι το μυρίζω από μακρυά, αλλά όχι στο σημείο να λέω του διπλανού μου σβήστο, τ΄ραβα έξω κλπ , σε μπαράκια ή ταβέρνες. Δεν θα με σκοτώσει αν μια βραδυά βρεθώ σε περιβάλον καπνιζόντων και μη. Στο κάτω κάτω όπως λέει και η Παναγιώτα άλλα μας σκοτώνουν και με την ανοχή των από πάνω. Να μην τα ξαναλέμε τώρα.
Τώρα αυτό το αμοκ που έχει πιάσει Αγγλους και Αμερικάνους με το τσιγάρο είναι για γέλια.
Δεν κοιτάνε τι ταίζουν ας πούμε τους πολίτες τους και σε τι ατμόσφαιρα αναπνέουμε όλοι!!

Μου θυμίσατε ένα παλιό μακό που είχα αγοράσει από το ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ που έδειχνε ένα ξεκουτιάρικο κοράκι (γέρος και καλά) με τσιγάρο να κ΄ρμεται από το ράμφος του στο θολό μιάς πόλης και να λέει
ΝΑΙ ΚΑΠΝΙΖΩ!! ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ ΤΟ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΩ!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ξανάρχισα το τσιγάρο που είχα κόψει λόγο υγείας (άσχετη με το τσιγάρο). Ναι είμαι μαλάκας :)

Όσον αφορά τους νόμους για το τσιγάρο τους βρίσκω υπερβολικούς, άλλωστε στη χώρα μας μπορούμε να καπνίζουμε έξω ακόμα και τον χειμώνα.

Marialena είπε...

Μεγάλη συζήτηση φίλοι και φίλες και ο καθένας μας έχει τις απόψεις του για το ζήτημα της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.

Στο σπίτι του κάνει ό,τι νομίζει και ο καπνιστής και ο μη καπνιστής άλλωστε, οπότε δεν τίθεται ζήτημα, αλλά όσον αφορά τους δημόσιους χώρους, όταν πηγαίνουμε σε ξένες χώρες όπως λέει και η Παναγιώτα, βλέπουμε την εφαρμογή του νόμου, οπότε συμμορφώνονται οι καπνιστές θέλοντας και μη, με το να καπνίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή έξω.

Πείτε μου όμως σας παρακαλώ, αν σε ένα γραφείο όπως αυτό που δουλεύω, που είμαστε σε έναν χώρο τρεις εργαζόμενοι, κάπνιζε ο ένας ή οι δυο, τότε ο άλλος ο μη καπνίζων τι θα έκανε 8 ώρες? Τουμπεκί ψιλοκομμένο?

Πιστεύω πως εκεί τίθεται το ζήτημα και οι καπνίζοντες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συνήθειές τους στο μέλλον στους δημόσιους χώρους.

Όσοι από εσάς καπνίζετε, ξέρετε γιατί το κάνετε, αλλά τουλάχιστον έτσι ίσως κάποιοι νέοι άνθρωποι δεν θα πέσουν με τα μούτρα στο τσιγάρο, αν δεν συνδιάσουν το γνωστό καφές-τσιγάρο-καφετέρια και αυτό είναι κέρδος για την υγεία τους σε αυτό το θέμα.

Γιωτούλα δεν θέλω να σε δω βρε πουλάκι μου κωλόγρια με εκείνον τον ρημαδιασμένο βήχα του καπνιστή και τη μπουκάλα με το οξυγόνο στο πλάι να μην μπορείς να πάρεις ανάσα. Να μου πεις και τι σε νοιάζει εσένα τι κάνω εγώ, αλλά έλα που με νοιάζει, όχι μόνον για εσένα και για όλους τους φίλους μου τους σεκλέτιδες!

Σας φιλώ όλους!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

@Ιωάννη
Σούταρε το το ριμάδι όσο είναι καιρός.
είναι κρίμα

Marialena είπε...

@ Σάκης: βρε θηρίο, την ίδια ώρα αναρτήσαμε σχόλιο? Αυτό θα πει συγχρονισμός φίλε μου!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

μαριαλένα
πάντα together synchronized my beloved!!

Για τους Δημόσιους χώρους είμαι και εγώ κάθετος. Αλλά και σε ιδιωτικόυς σε εταιρίες και γραφεία όπου για οχτώ και πλέον ώρες συγχρωτίχζονται καπνίζοντες και μή.
Οποιος θέλει να καπνίσει ας βγεί στο διάδρομο για λίγο και ας σεβαστεί την ατμόσφαιρα εργασίας να είναι καθαρή για όλους.
οχι το χάλι που αναπνεόυμε στις πιό πολλές εφορίες και τράπεζες!!

panagiota είπε...

Βρε αγαπημένα μου παιδια,σας αγαπώ σας εκτιμώ αλλά ας κόψουμε τις μ.....ς.Λόγω δουλειάς μου περνώ από ολες τις δημόσιες υπηρεσιες. Τεβε,εφορίες,ικα,μίκα και αρ....α και το κακό συναπάντημα.
Το τσιγάρο και τα καφεδάκια πάνε ντουμανι,ενω εξω εχει ταμπέλες"παρακαλώ μην καπνίζετε"
Αν κανένας θεριακλής ανάψει τσιγάρο τον επιπλήττουν-με το τσιγάρο στο τασάκι βέβαια-και άντε να βγάλεις άκρη με τα σκατόνια που νομίζουν πως έπιασαν τον πάπα από τ'α.....α.
Ας μη τρελαινόμαστε. Στις Δ.Υ. θα καπνίζουν όσο γουστάρουν! Για άλλους χτυπάει η καμπάνα.

Μάρλεν μου,με ένα τσιγάρο στο στόμα γράφω αυτή την στιγμή και θα το ξαναπώ "ο θάνατος δεν έχει όρια,μέτρα και προφυλάξεις!Αμα είναι να σβήσει το καντηλάκι,πάει και τελείωσε.ΟΒΕΡ...
Κι άλλωστε είναι πως το βλέπει ο καθένας.Εγώ την είδα Χάι την περίπτωση της θανατικής μου ποινής.
Τα ροδάκινα και τα μήλα τα πούλησα και τα καφάσια μου τα αναποδογύρισα πια. Στα 54 γεύτηκα τις ομορφιές της ζωής κατά κόρο.Γιατί να ζήσω μέχρι τα 90? Τι περισσότερο θα μπορούσα να κάνω απο αυτά που έκανα και ακόμα κάνω?

Καλό'μ με αναπνευστήρα δεν θα με δεις ποτέ!
Θα με βλέπεις μια γριά...μανεκέν -σαν και τα νιάτα μου- για όσο ζήσω!
Οπως με ξέρεις θα...φύγω από τον κόσμο τούτο!

Σας φιλώ όλους συνοδοιπόροι μου αγαπημένοι,καπνιστές και μή...

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

ετσι θα γίνει Παναγιώτα μου
για τους λόγους που μόλις μας είπες!!
Σε χαιρετώ καλή μου

by the way
σου έχω πει πόσο γουστάρω το κοφτερό σου στυλ?

panagiota είπε...

Axxxx...
Kαλέ μου Σάκη,να και ένας φίλος ακόμα που γουστάρει το κοφτερό μου στυλ.
Και ακόμα δεν ξέρεις τίποτα...
Που και να με γνωρίσεις...
Σε καληνυχτώ με την αγάπη που ακόμα αισθάνομαι για τους συνανθρώπους μου...

Marialena είπε...

Γιωτούλα αν κάποτε από Τσατζικιστάν γίνουμε Ευρώπη, τότε ελπίζω πως δεν θα πηγαίνουμε σε δημόσιες υπηρεσίες ή μάλλον δημόσια ουρητήρια να τα πω.

Αυτό εμπεριέχει πολλά ανάμεσά τους και τον σεβασμό στον πολίτη, η τήρηση των κανόνων, η διευκόλυνση των ανθρώπων με ιδιαίτερες ανάγκες, τους μετανάστες και φυσικά την διακοπή του καπνίσματος από τους υπαλλήλους. Αμα γίνει κάτι τέτοιο κάποτε, εσύ τι θα λες?

Να μην σε δω φιλενάς μου σε τέτοιο χάλι όπως περιέγραψα με σωληνάκια και ξεψυχισμένη, αλλά ο Θεός πρώτα να βάλει το χέρι του και η Παναγιώτα το πείσμα της ψυχής της.

Όσο για το στυλ σου, γ@μείς και δέρνεις, αλλά εσύ ξέρεις από κει και πέρα γιατί το κάνεις! Φιλιά!