Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2008

Χριστουγεννιάτικα έθιμα!

Χιόνι, κάρτες, κεριά, δώρα, στολισμένα δέντρα... Όλα αυτά οδηγούν το μυαλό όλων μας χωρίς αμφιβολίες και περιστροφές στα Χριστούγεννα. Σκεφτήκατε όμως ποτέ τι σχέση έχουν τα κεριά με τα Χριστούγεννα και γιατί κάθε χρόνο στολίζουμε ένα δέντρο και ευχόμαστε να χιονίσει;

Στην Βίβλο δεν γίνεται καμία αναφορά ότι υπήρχε χιόνι την νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός και όμως, κάθε χρόνο η ελπίδα πως θα ζήσουμε "λευκά Χριστούγεννα" επανέρχεται! Από που μας ήρθε τελοσπάντων αυτή η τρελή ιδέα πως τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι λευκά για να είναι τέλεια; (Γιατί όχι πράσινα; Ή μπλε;)

Το πιο πιθανό είναι η ιδέα αυτή να μεταδόθηκε γύρω στο 1843 όταν ο Άγγλος συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς έγραψε την ίσως πιο διάσημη χριστουγεννιάτικη ιστορία για ένα πάμπλουτο, μα πολύ τσιγκούνη επιχειρηματία και εχθρό των Χριστουγέννων, τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Την παραμονή των Χριστουγέννων επισκέπτονται τον Σκρουτζ τρία πνεύματα, το πνεύμα των περασμένων, το πνεύμα των παρόντων και αυτό των μελλοντικών Χριστουγέννων. Τα πνεύματα του δείχνουν πως το να έχει φίλους είναι πολύ σημαντικότερο από το να αποκτήσει όλο και περισσότερα χρήματα. Μετά από αυτή την επίσκεψη ο Σκρουτζ αλλάζει εντελώς και δωρίζει πολλά χρήματα και δώρα σε γνωστούς και άγνωστους!

Την εποχή που έγραψε ο Ντίκενς την ιστορία του επικρατούσε στην Αγγλία ένας παγετώνας, η Αγγλία ήταν λοιπόν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα καταχιονισμένη, όπως και το σενάριο του Ντίκενς!

Όταν λοιπόν οι άνθρωποι στα επόμενα χρόνια διηγούνταν αυτή την ιστορία, είχαν πάντα στο μυαλό ότι συνέβηκε τα Χριστούγεννα και μάλιστα σε κατάλευκο τοπίο, γι' αυτό ίσως να επικράτησε η άποψη πως το χιόνι είναι απαραίτητο για ωραία Χριστούγεννα.

Οι χιονάνθρωποι στις χριστουγεννιάτικες κάρτες... είναι απλώς το αποδεικτικό στοιχείο πως θέλουμε τα Χριστούγεννα να είναι λευκά!

Τώρα που μιλάμε για κάρτες... Αυτό το έθιμο να μπλοκάρουμε τις ταχυδρομικές υπηρεσίες ανά το παγκόσμιο στέλνοντας τόνους και τόνους χριστουγεννιάτικες κάρτες στους φίλους και γνωστούς μας κάθε Χριστούγεννα, από που μας ήρθε;

Την ιδέα της χριστουγεννιάτικης κάρτας λέγεται πως είχε ένας Άγγλος δημόσιος υπάλληλος ο οποίος φιλοτέχνησε την πρώτη με ένα φίλο του καλλιτέχνη το 1840.

Την χρονιά αυτή άνοιξε το πρώτο δημόσιο ταχυδρομείο στην Αγγλία μιας και είχαν αρχίσει να φτιάχνονται σιδηρόδρομοι οπότε τα γράμματα και οι κάρτες μπορούσαν να μετακινηθούν πολύ πιο γρήγορα και προ πάντων φτηνά, έτσι ώστε να μπορούν και οι φτωχοί να στέλνουν κάρτες.

Οι εικόνες και τα μοτίβα στις κάρτες, πολλά και διάφορα! Αρχικά διακοσμούσαν τις κάρτες κυρίως η γέννηση του Χριστού αλλά και διάφορα χιονισμένα τοπία, αργότερα γύρω στο 1910-1920 άρχισαν οι κάρτες να αποκτούν κορδέλες και άλλα στολίδια. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει κάρτες με την εικόνα της γέννησης του Χριστού, με ευχές σε όλες τις γλώσσες, ακόμη και με ανέκδοτα!

Ευχές! Το αναπόσπαστο μέρος της κάθε κάρτας! Πιο κάτω θα βρείτε την πιο χαρακτηριστική χριστουγεννιάτικη ευχή κάποιων χωρών και γλωσσών.

Ισπανικά: Feliz Navidad

Ρώσικα: 'S Rozhdestvom khristovym

Ιαπωνικά: Meri Kurisumasu

Γαλλικά: Joyeux Nol

Γερμανικά: Frohes Weihnachtsfest

Τσέχικα: Prejeme Vam Vesele Vanoce

Πορτογαλικά: Feliz Natal

Ινδικά: Shub Naya Baras

Το στόλισμα ενός δέντρου είναι ένα ακόμη από τα μυστήρια των Χριστουγέννων. Από που λέτε να ξεφύτρωσε;

Οι παγανιστές (φυσιολάτρες, είχαν σαν θρησκεία την λατρεία προς τη μητέρα φύση) στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν πάντοτε κατά τους χειμερινούς μήνες σαν διακόσμηση στα σπίτια τους κλαδιά από δέντρα για να τους θυμίζουν την άνοιξη που πρόκειται να έρθει.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν κλαδιά για διακόσμηση των ναών τους κατά την γιορτή "Σατουρνάλια" και οι Χριστιανοί σαν σημάδι της αιώνιας ζωής με το Θεό.

Το πιο πιθανό είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο να υπήρξε στην Γερμανία, πριν περίπου 1000 χρόνια. Ένας Άγγλος ιερέας επισκέφτηκε μια παγανιστική φυλή στην Γερμανία για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, κι όταν είδε πως ετοιμάζονταν να θυσιάσουν ένα μικρό αγόρι σαν δείγμα λατρείας σε μια βαλανιδιά, ξερίζωσε από θυμό το ιερό δέντρο.

Εκεί που ξερίζωσε την βαλανιδιά φύτρωσε ένα έλατο, πράγμα που ο ιερέας εξέλαβε σαν σημάδι της Χριστιανικής πίστης και οι ακόλουθοι του το στόλισαν με κεριά για να μπορεί να κηρύσσει στους παγανιστές και την νύχτα!

Μια άλλη εκδοχή είναι πως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ξεκίνησαν σαν τα δέντρα που παρίσταναν τον κήπο της Εδέμ στα θέατρα που γίνονταν κατά τον Μεσαίωνα για να μαθαίνουν τις ιστορίες της Βίβλου οι αγράμματοι.

Ο μύθος για το πώς ξεκίνησαν οι άνθρωποι να βάζουν τα δέντρα στα σπίτια τους προέρχεται από την Γερμανία. Σύμφωνα με αυτόν μια οικογένεια δέχτηκε τη παραμονή των Χριστουγέννων ένα μικρό ταλαιπωρημένο αγόρι στο σπίτι της και το επόμενο πρωί το αγόρι είχε μεταμορφωθεί στον μικρό Χριστό ο οποίος πρόσφερε στην οικογένεια σαν δώρο ένα κλαδί έλατου. Τώρα, αν ψέματα ή αλήθεια... άγνωστο!

Αρχικά τα έλατα διακοσμούνταν με ειδικά χριστουγεννιάτικα μπισκότα και κεριά που συμβόλιζαν τα αστέρια. Επειδή όμως τα κεριά ήταν πολύ επικίνδυνα, ο Αμερικάνος Μόρις εφηύρε το 1895 τα ηλεκτρικά φωτάκια που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.

Εκτός από έλατα χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες και άλλα δέντρα, όπως για παράδειγμα τα δέντρα μπανάνας και μάνγκο στην Ινδία!

Φτάσαμε στο τελευταίο και ίσως πιο κρίσιμο σημείο των Χριστουγέννων: τα δώρα!

Η ιδέα του να χαρίζουμε διάφορα πράγματα στα αγαπημένα μας πρόσωπα προήλθε από τα δώρα που έκαναν οι τρεις μάγοι στον μικρό Χριστό.

Το Λιβάνι ήταν ένα άρωμα που χρησιμοποιούσαν οι Ιουδαίοι και σαν δώρο συμβόλιζε πως ο Χριστός θα γινόταν αγαπητός.Το χρυσάφι ήταν το αγαθό των Βασιλιάδων, πράγμα που συμβόλιζε την ιδιότητα ως Βασιλιά που έχει ο Χριστός για τους Χριστιανούς.

Η Σμύρνα ήταν άρωμα που τοποθετούσαν στους νεκρούς για να μυρίζουν ωραία, πράγμα που συμβόλιζε πως ο Χριστός θα υπέφερε και θα πέθαινε.

Τα Χριστούγεννα είναι για τους Χριστιανούς το μεγάλο δώρο που έκανε ο Θεός στην ανθρωπότητα. Έτσι και σήμερα, οι άνθρωποι κάνουν δώρα στα αγαπητά τους πρόσωπα σαν σύμβολο αγάπης.

Με αυτές τις λίγες πληροφορίες για την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων μπορείτε όχι μόνο να γιορτάσετε αλλά και να εκπλήξετε τους φίλους σας με τις γνώσεις σας!

8 σχόλια:

Sakis είπε...

Πολύ χρήσιμες και επίκαιρες οι πληροφορίες. Καλοδεχούμενες μαζί με τις ευχλες σου και ανταποδίδω.
Να συμπληρώσω ότι το παραδοσιακό στόλισμα για τα ελληνικά σπίτια ήταν το στίλοσμα ενός καραβιού και ξεκινούσε από τη γιορτή του Αη Νικόλα μέχρι του Αη Γιάννη.
Κλασσικό και σήμα κατατεθέν μιάς κατεξοχήν ναυτικής χώρας όπως η Ελλάδα.
Χρόνια πολλά

stardust30 είπε...

Χρόνια πολλά φίλε μου!
Να'μαστε γεροί και δυνατοί!

Ιοκάστη είπε...

Χαίρεται κι εδώ!! Δεν περίμενα από εσένα ποστ τόσο μέσα στο πνεύμα των γιορτών :p

Είναι και το χειμερινό ηλιοστάσιο γύρω στις 22 Δεκεμβρίου, μέρα που γιορτάζεται πολύ από τους παγανιστές...

panagiota είπε...

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα σε όλους!

...και με αφορμή το σχόλιο της Ιοκάστης θα πω πως οι παγανιστές ξόρκιζαν και έδιωχναν στα έγκατα της γης τα τελώνια, τα κακά πνεύματα και τα ξωτικά στο χειμερινό ηλιοστάσιο γιατί δεν μπορούσαν να τα έχουν υπό έλεγχο καθώς ερχόταν τα γενέθλια του Μεγάλου Πνεύματος.
Λένε οι μύθοι, πως εκεί αυτά πριόνιζαν το δέντρο που κρατούσε την γη ώστε να την ρίξουν.
Μετά τον αγιασμό των υδάτων (ήταν ελεύθερα να έρθουν στον κόσμο των ανθρώπων)ξεχνούσαν τον σκοπό τους και επιδίδονταν ξανά στις γήινες σκανδαλιές τους.
Μέσα σε αυτές τις μέρες ακόμα και οι "μάγοι" δεν είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν την τέχνη τους.
Στο θερινό ηλιοστάσιο οι παγανιστές αναλάμβαναν ξανά "την εκμετάλλευση" των "όντων" αυτών για τους σκοπούς τους.
Προσωπικά, λατρεύω τους μύθος και τα παραμύθια, τις δοξασίες και τους θρύλους.
Μεσα στις μυθολογίες των λαών όλα τα έθιμα έχουν κάποια μικρή εξήγηση.
Η Ελληνική και Κέλτικη μυθολογία ακόμα και των Αιγυπτίων μας δίνει πολλά από αυτά τα "έθιμα"
Για να μην αναφερθώ στους Ινδιάνους ... Εχουν φοβερές ιστορίες για το μεγάλο Μανιτού που ήρθε παρέα με το Αστέρι και γεννήθηκε από την Παρθένο και τον ουράνιο Επισκέπτη.

Καλή χρονιά σε όλους...

Σ'ευχαριστούμε Αστερόσκονη για όσα μας έγραψες!
Ηταν πολύ όμορφα!

Sakis είπε...

Ναι !!!
Μα τον ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΝΙΤΟΥ!!

Marialena είπε...

Γειά σου βρε Παναγιώτα που είχες δεν είχες, με την εξήγηση των παγανιστικών εθίμων, μας διακτίνησες πάλι στα δάση του Μέλανα Δρυμού εκεί όπου οι Κέλτες ασκούσαν για αιώνες αυτά τους τα τελετουργικά!

Πάνο, Σάκη, Παναγιώτα, Ιοκάστη, με το λιθαράκι σας μας μεταφέρατε ξανά πάλι πέρα από τον μύθο...

panagiota είπε...

@ Σάκη μου....
Μα το Μεγάλο Μανιτού υγεία και αγάπη να έχουμε στην ζωή μας!


@ Μάρλεν μου, εσύ με με διακτίνησες τώρα στις κοιλάδες του Ρήνου μέσα στα δάση του Μέλανα Δρυμού να τρέχω ξοπίσω από την Μπρουνχίλδη,την Βαλκυρία που ερωτεύτηκε τον Ζίγκφριντ .
Πέρα από τον μύθο αγαπημένο μου, είναι οι πραγματικές αλήθειες...

stardust30 είπε...

@ Ιοκάστη μου, οι μύθοι, οι παραδόσεις και οι γιορτές με βρίσκουν σύμφωνο και τις χαίρομαι- αυτό που δεν χαίρομαι είναι η εκμετάλλευσή τους από κάποια κοράκια.
@ panagiota, σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και σε πληροφορώ πως είμαι "οπαδός" της κέλτικης μυθολογίας (μια επίσκεψη από το ιστολόγιό μου θα σε πείσει γι'αυτό)..
Ωραίοι οι μύθοι και η ενασχόλησή τους από μικρούς και μεγάλους μας δίνει χρήσιμα εφόδια. Άλλωστε η μυθολογία είναι η απεικόνιση ιστοριών και η μεταφορά χρήσιμων διδαγμάτων από τη μία γενιά στην άλλη από τον καιρό ακόμη που η γραφή δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί..