Δευτέρα, Δεκεμβρίου 22, 2008

WWF Ελλάς: Αποτελέσματα διεθνών και ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για το κλίμα

Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,

Σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε στη διαδικτυακή δράση του WWF Ελλάς για την άσκηση πολιτικής πίεσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά η κλιματική αλλαγή. Περισσότερες από 7.000 ηλεκτρονικές κάρτες στάλθηκαν στον Πρωθυπουργό, ενώ πολλές υπογραφές συγκεντρώθηκαν στη γιγάντια κάρτα που στήθηκε στο Σύνταγμα στις 6 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα.

Δυστυχώς, όμως, τα αποτελέσματα των διεθνών και ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για το κλίμα υπήρξαν απογοητευτικά.

Στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Πόζναν της Πολωνίας, οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό κείμενο για τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο του 2009. Δεν είναι τυχαίο ότι ο προεδρεύων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Yvo de Boer, παραδέχθηκε ότι δεν ελπίζει σε μια οριστική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, αλλά περισσότερο στην εξαγωγή ενός «πολιτικού πλαισίου» για τη μείωση των εκπομπών. Φαίνεται, πως η παγκόσμια κοινότητα αντί να κάνει βήματα προς τα μπρος οπισθοχωρεί ακόμα και από όσα έχει επιτύχει μέχρι τώρα.

Εξαιρετικά απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στο Πόζναν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, 11-12 Δεκεμβρίου, για να αποδυναμώσουν (δυστυχώς) και άλλο τα μέτρα μείωσης των εκπομπών της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου δε θα προέλθει από μέτρα όπως π.χ. εκσυγχρονισμός συστημάτων, εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση ανανεώσιμων πηγών στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά κυρίως από έργα σε τρίτες χώρες, όπως π.χ. δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ινδία. Με άλλα λόγια, άφεση αμαρτιών μέσω αντιστάθμισης των ρύπων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στις 17 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κλήθηκε να στηρίξει ή να απορρίψει τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ελάχιστες σοβαρές φωνές από τους Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και αρκετών Ελλήνων, δυστυχώς δεν απέτρεψαν την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου να αποδεχθεί τον συμβιβασμό με το Συμβούλιο, χωρίς καμιά βελτίωση του ενεργειακού και κλιματικού πακέτου.

Παρόλα αυτά, το WWF δεν πρόκειται να απελπιστεί. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την ενδυνάμωση των μέτρων στο άμεσο μέλλον, και κυρίως θα εργαστούμε σκληρά για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας.

Μαζί με τις ευχές μας για καλές γιορτές, δείτε την χριστουγεννιάτικη e-κάρτα του WWF Ελλάς: www.wwf.gr/xmas

Το κλίμα είναι στο χέρι μας!



Αχιλλέας Πληθάρας

Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής

WWF Ελλάς



Διαβάστε περισσότερα στο: http://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=150

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε το κλίμα:

1. Εξοικονομήστε ενέργεια. Καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν παράγεται. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα, σίγουρα μπορούμε να περιορίσουμε το νούμερο αυτό μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Υπολογίστε το ενεργειακό σας αποτύπωμα και δείτε τρόπους για το πώς μπορείτε να το μειώσετε: www.wwf.gr/footprint

2. Διαδώστε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μειώσει εγκαίρως τις εκπομπές της. Δείτε εδώ τη νέα επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τις εκπομπές κατά 67% έως το 2050 και να συνεχίσει την απρόσκοπτη οικονομική της ανάπτυξη.

3. Ενημερωθείτε για τις δράσεις του WWF Ελλάς. Μπορείτε να επισκέπτεστε τακτικά την ιστοσελίδα της εκστρατείας για το κλίμα και να εγγραφείτε στο σχετικό newsletter: http://climate.wwf.gr.

4. Συμμετέχετε στο γκρουπ του facebook «Το κλίμα είναι στο χέρι σου» http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/group.php?gid=45347847159. Κατά καιρούς θα δημιουργούνται on-line κινήσεις που αξίζουν της υποστήριξής σας.

5. Υποστηρίξτε οικονομικά το έργο του WWF Ελλάς. Η μεγαλύτερη δύναμη της οργάνωσης είναι οι υποστηρικτές της. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα στα τελευταία τρία χρόνια ενασχόλησης του WWF Ελλάς έχουμε βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση πολιτών και πολιτικών. Μόνο με την υποστήριξή σας μπορούμε να συνεχίσουμε. Δείτε στην ιστοσελίδα μας τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: