Δευτέρα, Φεβρουαρίου 25, 2008

Μπλογκοπαιγνίου συνέχεια...

Της διαβάζω το μυθιστόρημα από το τηλέφωνο. Διαβάζω και θυμάμαι. Εκείνος ζούσε ακόμα. Τσάι, έξαψη και το ανεκτίμητο δώρο. Αυτός να διαβάζει, εμείς να αξιωνόμαστε. Διάβαζε ο πατέρας και έλεγα από μέσα μου: "Πως ξεστράτησα, αυτή είναι η ζωή που θέλω να ζω". Κι εκείνη συμπλήρωνε ψιθυρίζοντας: "Σαν να μη ζω".

Τελειώνω την ανάγνωση - "Τι γράφω? πες μου" τη ρωτάω. Λίγη σιωπή. "Πως ο άνθρωπος κοιτάζει τη ζωή του, εφόσον έχει ζωή. Και εφόσον η ζωή είναι πράγματι ζωή του. Αλλιώς φοβάται. Μανιάζει. Και τότε στρέφεται με λύσσα στις ζωές των άλλων. Με άλλοθι τον έρωτα. Ή και την ιδεολογία. Μανιωδώς στρέφεται κατά πάνω τους. Για να τους διορθώσει. Για να τους εξαγνίσει. Για να φωτίσει τον κάθε ηλίθιο ή ήδη πεφωτισμένο ή ανυπεράσπιστο ή χαμένο. Και να πατάξει οποιαδήποτε αντίδραση. Για να σκορπίσει απλόχερα τα ελέη του ή να καταδιώξει ανελέητα. Αυτό γράφεις."


Απόσπασμα από το διήγημα της Μαλβίνας Κάραλη, "Μέχρι να φύγουν οι Άγγλοι"

σ.σ. Αγαπητή Φαραόνα, αυτό το διήγημα ήλθε πρώτο στο νου μου καθώς με προσκαλούσες να συμμετέχω σε αυτή τη σκυταλοδρομία αποσπασμάτων. Καλοκαίρι ήταν όταν διάβαζα το βιβλίο που το φιλοξενούσε και θυμάμαι πως αρχίζοντας να διαβάζω αυτές εδώ τις παραγράφους, ένιωσα ένα ισχυρό συναίσθημα αποκάλυψης να με συνεπαίρνει. Με το παραπάνω απόσπασμα των σκέψεων της λατρεμένης μου Μαλβίνας, αφήνω κι εγώ το αποτύπωμά μου για κείμενα που σημαίνουν για μένα πολλά.

Μαριαλένα, 23/2/2008

Θα ήθελα με την σειρά μου να προσκαλέσω τους φίλους ιστολόγους, Τάκη Τσαντήλα, Lockheart, Άννη και Τσότσο να συνεχίσουν με τη σειρά τους το αφιέρωμα που ξεκινήσαμε.

7 σχόλια:

faraona είπε...

Μαριαλενα μου



Μ Ε ΕΣΤΕΙΛΕΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Που να το βρω να το αγορασω?Αχ τρελλαθηκα κοιτα μ αυτο: "Πως ο άνθρωπος κοιτάζει τη ζωή του, εφόσον έχει ζωή. Και εφόσον η ζωή είναι πράγματι ζωή του. Αλλιώς φοβάται. Μανιάζει. Και τότε στρέφεται με λύσσα στις ζωές των άλλων. Με άλλοθι τον έρωτα. Ή και την ιδεολογία. Μανιωδώς στρέφεται κατά πάνω τους. Για να τους διορθώσει. Για να τους εξαγνίσει. Για να φωτίσει τον κάθε ηλίθιο ή ήδη πεφωτισμένο ή ανυπεράσπιστο ή χαμένο. Και να πατάξει οποιαδήποτε αντίδραση. Για να σκορπίσει απλόχερα τα ελέη του ή να καταδιώξει ανελέητα. Αυτό γράφεις."
ΑΜΑΝ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ ΛΕΣ ΚΙ ΕΙΣΑΙ ΜΕΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ.

Marialena είπε...

Το απόσπασμα αυτό είναι από το τελευταίο βιβλίο της Μαλβίνας με τίτλο "Σαββατογεννημένη" των Εκδόσεων Τσαγκαρουσιάνου.

Είναι τα τελευταία της κείμενα πριν πεθάνει από καρκίνο και είναι συγκλονιστικό να βλέπεις πως αυτή η γυναίκα μέσα από τις σκέψεις της, αντιμετώπιζε την αρρώστεια της και όχι μόνο. Μια Μαλβίνα αλλιώτικη, μεστή, που προς στον θάνατο τα έδωσε όλα. Να το διαβάσεις το βιβλίο, είναι εκπληκτική η γραφή της.

Φιλιά!

panagiota είπε...

Στο κατώφλι του θανάτου,οι σκέψεις μας γίνονται τόσο διάχυτες και όλες οι αισθήσεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον χρόνο κατά τον οποίο ήταν σε λήθαργο.
Η Μαλβίνα έστρεψε την προσοχή της τις ύστατες ώρες της,σε ό,τι την πλήγωσε,σε ό,τι εισέπραξε απο τους γύρω της σε ο,τι άφηνε πίσω χωρίς πια να μπορεί να το διορθώσει.Κάπως έτσι νομίζω γράφτηκαν αυτά τα γεμάτα ανθώπινη πίκρα λόγια.
Και αυτή είναι η αλήθεια φίλοι μου.
Δυστυχώς έτσι κατάντησε ο άνθρωπος...
Ανελέητος,κουβαλώντας πάντα το άλλοθι...

Marialena είπε...

Παναγιώτα μου, η Μαλβίνα αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο της, ημέρεψε και πήρε μια πιο κατασταλαγμένη ματιά για τη ζωή της. Δεν ξέρω αν ήταν η αρρώστεια της ή κάτι άλλο που την έκανε να σκέφτεται έτσι, όμως μας χάρισε ένα μοναδικό δείγμα του τι σημαίνει "κάνω τον απολογισμό της ζωής μου".

Αυτή η γυναίκα τελικά μας άφησε πολλά ερεθίσματα για να προβληματιζόμαστε... Φιλιά πολλά!

ΩΣΗΕ είπε...

Μαριαλένα μου, κι εγώ χορωδία με τη Φαραώνα. Μου άρεσε πάρα πολύ. Θα μπει κι αυτό στη σειρά (δυστυχώς τελευταία δε διαβάζω πολύ) να διαβαστεί Μαιο - Ιούνιο

Marialena είπε...

Ναι Ωσηέ μου να διαβάσεις αυτές τις καταθέσεις ψυχής της Μαλβίνας και τότε που θα είναι καλοκαίρι ακόμα καλύτερα!

Εμείς που θεωρούμε πως "γράφουμε" έχουμε να πάρουμε μαθήματα πάνω σε αυτά που αναφέρονται στο απόσπασμα. Γιατί γράφουμε, για ποιόν γράφουμε και τι γράφουμε, όλα αυτά μαζί και το καθένα ξεχωριστά...

Σ' ευχαριστώ πολύ και σου στέλνω τους χαιρετισμούς μου!

ΩΣΗΕ είπε...

Ευχαριστώ Μαριαλένα μου, αντεύχομαι