Πέμπτη, Δεκεμβρίου 18, 2008

Το Παπάκι - Άσημος


Ένα πανέμορφο τραγούδι που έγραψε στίχους και μουσική ο Νικόλας Άσημος και ερμήνευσε η υπέροχη Χαρούλα Αλεξίου.. Το τραγούδι αυτό το έγραψε ως νανούρισμα ο Άσημος για την μικρή του κόρη τον καιρό που έμενε στο υπόγειο της οδού Αραχώβης 41.
Οι στίχοι του, απλοί και άκρως ρομαντικοί, μας ταξιδεύουν στα χρόνια της χαμένης αθωότητας, τότε που τα τραγούδια είχαν ανάγκη από γνήσιες καρδιές για να μεταδοθούν και δεν υπήρχαν πρόστυχες και άτεχνες νεανίδες που έχουν την ψευδαίσθηση ότι ερμηνεύουν τραγούδια.
Γιατί τα τραγούδια πέραν της καλής φωνής θέλουν ανθρώπους με συναίσθημα και διαύγεια πνευματική που να μπορούν να μεταφέρουν πέραν της νότας και του στίχου όλη την "μαγεία" που κρύβουν μέσα τους.
Κάτι που επίσης θα ήθελα να αναφέρω είναι πως τόσο ο Άσημος όσο και η Χαρούλα είναι γνήσιοι τραγουδοποιοί, δηλαδή έχουν δημιουργικότητα να γράφουν στίχους και μουσική, πράγμα που πολλοί νέοι καλλιτέχνες δεν έχουν και είναι μια σοβαρή έλλειψη κατά την ταπεινή μου γνώμη.
Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα, ο οποίος μπορεί να μην άνθισε, όμως δεν παύει να καίει η φλόγα του μες την καρδιά και το μυαλό.. Έτσι είμαστε εμείς οι άνθρωποι, πάντα κυνηγάμε το άπιαστο, το μακρυνό γιατί αυτό μας τρέφει τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τα θέλω και ποτέ μα ποτέ δεν ικανοποιούμαστε με τίποτε λιγότερο.

Οι στίχοι του νανουρίσματος είναι οι εξής:

Έχω ένα παπάκι να μου κάνει πα
να μου κάνει πα, πα, πα
Και ένα κουνελάκι που όλο μου κουνάει
που όλο μου κουνάει τ' αφτιά ..

Και δε μου καίγεται καρφί
αν εσύ περνάς και δε μου ξαναμιλάς..

Ίσως να ξανάρθεις όταν θα' χω πια
όταν, θα' χω πια χαθεί
ή θα μ' έχουν θάψει ή θα έχω μα-
ή θα έχω μαραθεί..

Και ας μη σου καίγεται καρφί
Και ας συνήθισες και ας συνήθισες και εσύ
..

4 σχόλια:

Marialena είπε...

Καλοσώρισες στη συντροφιά μας Παναγιώτη! Γλυκό και όμορφο το αφιέρωμά σου που δεν είναι μόνον νανούρισμα αλλά και αγγίζει και πολλές άλλες πλευρές της ψυχής μας.

Η ερμηνεία της Χαρούλας διαφορετική, σχεδόν σαν μανιάτικο μοιρολόι στα αυτιά μου, κάθε φορά που τυχαίνει να ακούσω αυτό το τραγούδι...

stardust30 είπε...

Καλώς σας βρήκα φιλενάδα!
Δεν ήξερα πως το γνωρίζεις..
Πολύ ευχάριστη έκπληξη.
Ελπίζω και οι υπόλοιποι πάντως να το απολαμβάνουν το συγκεκριμένο κομμάτι.
Για μένα το συγκεκριμένο κομμάτι είναι περισσότερο μια κατάθεση ψυχής παρά ένας συνδυασμός λόγου και μελωδίας.

Marialena είπε...

Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό Παναγιώτη, για το συγκεκριμένο τραγούδι που επέλεξες να μας χαρίσεις!

Ανώνυμος είπε...

LONG LIVE NIKOLAS !!!
Τί μας θύμισες!! μαζί με το φωτο κολαζ που ξεδιπλώθηκε!!