Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2007

Συγνώμη . . .


Είναι αρετή της ανθρώπινης προσωπικότητας να μετανιώνεις να παραδέχεσαι τα λάθη σου να τα αναγνωρίζεις να λες συγνώμη. Για την συγνώμη και την μετάνοια έχουν αναφερθεί θρησκείες και πολιτισμοί.
Τι είναι αυτό όμως που μας κάνει να κρύβουμε την συγνώμη προς τον άλλον; Να εκφραζόμαστε και να ματαιώνουμε; Μα φυσικά το «εγώ» ο εγωισμός μας. Πολλοί πιστεύουν ότι λέγοντας συγνώμη ρίχνεις τα μούτρα σου στον άλλον , αλλά δεν μπορούν αν δουν πίσω από το παραβάν ότι πρώτο καλό που κάνεις είναι στον εαυτό σου και μετά προς τον άλλον. Μετανιώνοντας καθαρίζεις την ψυχή σου , εξελίσσεσαι μέσο αυτής της πράξης. Μην ξεχνάμε ότι για να διορθώσεις ένα λάθος που έκανες εσύ αλλά και να διορθώσεις και την τριτογενή επιρροή που είχε αυτή η πράξη σε άλλον άνθρωπο πρέπει πρώτα να αποδεχτείς το λάθος να το αναλύσεις για να δώσεις σωστές λύσεις.
Η συγνώμη και η μετάνοια δεν είναι αποκλειστικά εκφράσεις του προς τα έξω. Μπορεί η συγνώμη να είναι και προς το ίδιο μας τον εαυτό για κάποιο λάθος που πράξαμε σε εμάς. Από εκεί ξεκινάμε!. Αν δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας πως θα μπορέσουμε να συγχωρέσουμε κάποιον άλλον. Οι αλλαγές είναι σοφό να ξεκινούν πρώτα από εμάς πριν στραφούν σε άλλες ατομικότητες. Να το πράξουμε! Να πούμε στον εαυτό μας συγνώμη , να μετανιώσουμε για κάποια πράξη η κουβέντα που είπαμε , να συγχωρέσουμε. Η εκπαίδευση και η βελτίωση ας ξεκινήσει από μέσα για να μπορέσει ορθά να λάμψη προς τα έξω.
Πες ένα συγνώμη…αν δεν σε συγχωρέσει ο άλλος δεν πειράζει…έκανες το σωστό πρώτα στον εαυτό σου και μετά σε μια άλλη ψυχή , μια συγνώμη μόνο κακό δεν κάνει αυτό είναι το σίγουρο.Έκανες λάθος; Αναγνώρισετο ! πες συγνώμη και ξεκίνα την διόρθωση … η πράξη βούλησης μετά την μετάνοια είναι η ολότητα της εξέλιξης σου.
Κάποιοι λένε συγνώμη , μετανιώνουν για πράξεις , αλλά μένουν εκεί η το λένε για να το πουν αυτό είναι ΜΕΓΑ λάθος. Αν είναι κάτι να το πεις για τον κόσμο καλύτερα να μην το πεις ποτέ και καθόλου , πρώτα θα κοροϊδέψεις και θα δημιουργήσεις ρήγμα στον ίδιο σου τον εαυτό και στην ψυχή σου και μετά σε ανθρώπους γύρω σου, θα ήθελες κάτι τέτοιο; Προφανώς όχι!
Όλα αυτά για να έχουν την κάθε αυτή πληρότητα τους πρέπει να περάσουν από το φίλτρο της ειλικρίνειας. Η ειλικρίνεια είναι αυτή που θα διώξει καθαρά και αγνά τα συναισθήματα σου και θα σου δώσει διαύγεια ΔΕΙΣ καθαρά μέσα σου τι ακριβώς συμβαίνει. Μην ξεχνάς και την μορφή πράξης δεν αρκεί μόνο ο λόγος η πράξη είναι το αποτέλεσμα της θεωρίας σου , λες συγνώμη; Αναγνωρισέτο , να το νιώσεις βαθιά και αμέσως μετά τρέχα για την διόρθωση.

"Νιώσε ότι το σ’αγαπώ με το συγνώμη έχουν την ίδια δύναμη."

"Συγνώμη λέει ο άνθρωπος που πραγματικά νιώθει και πλημμυρίζει η ψυχή του από αγάπη ,άνθρωπος που δεν έχει δώσει η νιώσει μέσα σου αγάπη στην ζωή του δυσκολεύεται να το πει.

Θέλει απλά πολύ αγάπη για να το πεις."



4 σχόλια:

Spooki είπε...

Exeis dikaio s' ola.Kalo einai n' arxisoume...

Σπύρος είπε...

@spooki = Aπο τώρα κιολας...

Ανώνυμος είπε...

k an exeis pei mish alitheia gia kalo k de zythshs sygnwmh k de se sygxwresoun?ti kaneis otan exeis kanei polla?

Ανώνυμος είπε...

na zhthseis sygnwmh lathos alla de se sygxwresei