Τρίτη, Δεκεμβρίου 11, 2007

Τα δωμάτια του Νου . . .


Πιστεύω ότι ο άνθρωπος , όλοι εμείς καλό είναι να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους ιδέα, αντίληψη , σκέψη , γνώση. Δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν κλειστές τις πόρτες στο μυαλό τους με αποτέλεσμα να μην δέχονται τίποτα παραπάνω η αντίθετο από αυτό που ήδη ξέρουν και τους έμαθαν.
Έχουμε συναντήσει ανθρώπους σε τέτοιους τομείς : επαγγελματικούς, πολικούς θρησκευτικούς, ιδεολογικούς που δεν δέχονται τίποτα αντίθετο εκτός από αυτό που υποστηρίζουν. Μένουν σε πάγιες αντιλήψεις και δεν δέχονται τίποτα, ριζώνουν κάποιες ιδέες είτε από συμφέρον είτε από βόλεμα σε κάποιους τομείς με αποτέλεσμα μια τέτοια τακτική δεν έχει εξέλιξη στην εσωτερική σου διαδρομή.
Κρατούν τα δωμάτια του νου κλεισμένα δεν αφήνουν την σκέψη να τα ανοίξει , να ανακαλύψει καινούργιους τομείς να εξελιχθεί. Επιπροσθέτως κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους δηλαδή: Αφού δεν είσαι το τάδε επάγγελμα δεν μπορείς να μιλάς, αφού είσαι μικρός δεν ξέρεις σώπασε, αφού είσαι γέρος μην μιλάς δεν ξέρεις εσύ, και πολλές άλλες μορφές τεμπελοποιήσης. Μερικές φορές μάλιστα σου λένε να μην μιλήσεις καν η σου αφαιρούν το λόγο και την δικαιολογία ότι αφού δεν πρόκειται να πεις κάτι σωστό γιατί να ανοίξεις κουβέντα. Είναι οι λεγόμενες παρωπίδες που έχουν πολλοί και εμμένουν σε κάποιες αντιλήψεις , έχουν κλείσει τα δωμάτια του νου, τα δωμάτια της γνώσης με αποτέλεσμα να μένουν πίσω.
Καλό είναι να είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους άποψη πριν την κρίνουμε πρώτα , να μην βάζουμε ταμπέλες στους συνομιλητές μας :ηλικία , επάγγελμα, ιδιότητα κλπ κλπ, όλοι έχουν κάτι να πουν , έχουν κάτι να δώσουν, το χειρότερο είναι να τους υποτιμήσουμε. ''Να ακούς'' θεωρείται αρετή μην το ξεχνάμε.

Πάνω σε αυτό θα αναφέρω ένα μικρό ρητά που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν:

‘’Ο μορφωμένος δεν σημαίνει ότι είναι σοφός αλλά και ούτε και ο σοφός ότι είναι μορφωμένος’’

‘’Μπορεί να ξέρεις το 99% των γνώσεων όλου του κόσμου και όλων των βιβλιοθηκών , κάποια στιγμή να μιλήσεις με ένα 10χρονο παιδί και να το υποτιμήσεις σαν συνομιλητή το οποίο να ξέρει μόνο 1% γνώσης και όμως αυτό το 1% να είναι αυτό που σου λείπει.’’

''Η αναζήτηση και η εσωτερική εξέλιξη προϋποθέτει τις πύλες του νου σου ανοιχτές και την σκέψη παρούσα κάθε στιγμή.''

''Αν έχεις κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού σου και να έχει ήλιο έξω δεν πρόκειται να τον δεις ποτέ.''


''Άφησε την γνώση να μπει σαν χείμαρρος , μέσα στο χείμαρρο θα βρεις κάποια στιγμή μικρά διαμάντια αλήθειας.''



4 σχόλια:

δεν υπαρχει κατι για το οποιο τιθεται θεμα είπε...

καποιος που τα ξερει ολα,
δεν μπορει να στοχαστει.

η γνωση ειναι απλα οπλο επιβολης και ασκησης δυναμης.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

"Εν οίδα, οτι ουδέν οίδα"
ΣΩΚΡΑΤΗΣ

τσότσος είπε...

Lockheart φίλε μου, το να "ακούς" δεν συγκαταλέγεται στις αρετές του Έλληνα: ο καθένας θέλει να πει το "ποίημά" του. Αυτό περίπου είπε και η Άννη προ καιρού με αφορμή διάφορες συζητήσεις με γνωστούς. Έτσι έχει προκύψει και ο "ξερολισμός" αφού δεν ακούμε, άρα δεν θέλουμε να μάθουμε, άρα τα ξέρουμε όλα, άρα αυτοϊκανοποιούμαστε...

panagiota είπε...

θα σας πω μια καλησπέρα,χωρίς ιδιαίτερα σχόλια.
Δυο-τρεις λέξεις μόνο.
Και με το ένα πόδι στον τάφο,πάντα κάτι θα έχουμε να μάθουμε απο δεν γνωρίσαμε......