Τετάρτη, Νοεμβρίου 12, 2008

Πάμε Μουσείο Μπενάκη?



Το περασμένο Σάββατο, ένα από τα Σάββατα που μετά από πολύ καιρό είχε ελεύθερο το πρωινό του, και αφού επι τέλους ξυπνήσαμε χωρίς ξυπνητήρι,κατηφορήσαμε με την αετίνα μου προς το πανέμορφο Μουσείο Μπενάκη στη Πειραιώς, όχι τυχαία αλλά με σκοπό. σκοπό που είχαμε κατά νου αρκετό καιρό αλλά όλο και κάτι συνέβαινε...
Τέλος πάντων ο σκοπός ήταν η έκθεση των φωτογραφικών έργων του Josef Koudelka, του περίφημου φωτογράφου από την Μορόβια της Τσεχίας. Αποκλειστικά σε άσπρο μαύρο οι φωτογραφίες του Μεγάλου φωτογράφου, είναι μιά αυτοβιογραφική κατάθεση γιατί ο ίδιος όντας εξόριστος από τη χώρα του για πολλά χρόνια και πολιτογραφημένος Γάλλος, περιπλανήθηκε σε πολλές χώρες(και στην Ελλάδα) και αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο στο φίλμ ότι ήθελε να δείξει στους ανθρώπους όλου του κόσμου, αλλά με την άποψη και την ενόραση που μόνο ένας βιρτουόζος φωτογράφος σαν κι αυτόν μπορούσε να κάνει.



Η πολύ μεγάλη αυτή έκθεση (περίπου 300 φωτογραφίες) σε μαγνητίζουν από την πρώτη είσοδο σου σε αυτήν. Είναι θεματολογικά χωρισμένη και καλύπτουν περιόδους κυρίως της ζωής του Κουντέλκα. Από το "ξεκίνημα" σαν ερασιτέχνης έδειξε το τεράστιο ταλέντο και το "μάτι" του. Ο σκοπός του δεν ήταν τόσο η φωτογραφία και το κάδρο όσο το μήνυμα που ήθελε να περάσει μέσα από αυτή.
Τα θέματά του είναι ανθρωποκεντρικά, η γέννηση ο Θάνατος ή χαρά η λύπη, η φτώχεια, η αθωότητα. Σαφώς περιβαλλοντικά θέλοντας να τονίσει την φθορά που προκαλεί ο άνθρωπος της βιομηχανικής εποχής κυρίως στην ενότητα "χάος".
Ιδιαίτερα κεφάλαια μέσα στην έκθεση που αξίζουν να δώσετε σημασία κατέχουν "Οι τσιγγάνοι" και οι στιγμές της εισόδου των Ρώσικων τανκ μέσα στη χώρα του. Οι τελευταίες σε συνεπαίρνουν και πραγματικά είναι σαν να ζεις και σει εκείνες τις ιστορικές στιγμές. (προβάλλεται και φιλμάκι που εναλάσσεται με τις φωτογραφίες κάπου στο κέντρο της έκθεσης) .

Στο τέλος σου δίνεται η εντύπωση ότι ο άνθρωπος αυτός πραγματικά πρέπει να βρισκόταν, να ξύπναγε και να κοιμόταν με την κάμερά του στο χέρι.



Γιά αυτούς που ασχολούνται με την τέχνη της φωτογραφίας και μή, η έκθεση Κουντέλκα στο Μουσείο Μπενάκη, αποτελεί μία μοναδική εμπειρία.
Οπως κάναμε και εμείς, μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας και με καφέ, τσάι ή σνακ στο ισόγειο, ή ακόμη ρίχνοντας ματιές στα πολύ ωραία εκθέματα καλλιτεχνών του ισογείου. Εγώ δεν αντεξα στον πειρασμό να αγοράσω και ένα βιβλίο από την πολύ διαλεχτή έκθεση βιβλίου που διατηρείται μόνιμα.

διάρκεια έκθεσης μέχρι 21-Νοεμβρίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

very nice article!and great photos