Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2007

Υπάρχει σκέψη;

Είναι χαρά μου να συνεισφέρω κάτι μικρό με κάποιες σκέψεις μου. Ευχαριστώ!


Μου τυχαίνει πολλές φορές να θέλω να συζητήσω και με άλλους ανθρώπους (πέρα από τους στενά δικούς μου) θέματα που, κατά τη γνώμη μου, επηρρεάζουν τη ζωή μας και συναντάω αδιάφορα πρόσωπα και στερεότυπες απαντήσεις. Προβάλω αντιρρήσεις σε στερεότυπα που διατρέχουν τις σκέψεις μας και με κοιτούν σαν να είμαι από άλλο πλανήτη.


Θέτω π.χ. το θέμα της αντιμετώπισης των καμένων περιοχών της Ηλείας και η συνομιλήτριά μου βρίσκει να μου πει ότι είχε πάει παλαιότερα με τον άντρα της και της άρεσε το τάδε εστιατόριο ή το δείνα ξενοδοχείο.


Αντιδρώ στην ασχήμια πολλών νεόκτιστων σπιτιών και ο συνομιλητής μου βρίσκει ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας και το κλιματιστικό δείχνει προόδο και ευημερία και καλά κάνει και υπάρχει.


Αισθάνομαι περήφανη που η κόρη μου ακολουθεί στις σπουδές της τον δρόμο που εκείνη επέλεξε και πολλές μητέρες θεωρούν ότι κακώς δεν την πίεσα να πάει σε σχολή "υψηλών" προδιαγραφών παρόλο που είχε τη δυνατότητα.


Θεωρώ ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καθόλου κακά και βγάζουν ισάξιους επιστήμονες με αυτές του εξωτερικού και με κοιτάζουν λες και είμαι ούφο...


Τι συμβαίνει; Γιατί όταν ακούω να μιλούν οι περισότεροι άνθρωποι έχω την αίσθηση ότι επαναλαμβάνουν χιλιοειπωμένες αηδίες της τηλεόρασης; Πού είναι το σπινθηροβόλο πνεύμα μας; Που είναι η αμφισβήτηση; Που είναι η σκέψη επιτέλους;

5 σχόλια:

Marialena είπε...

Άννη καλοσώρισες στην ομάδα μας! Έθεσες κάτι πολύ σημαντικό, την οικολογική ισσορροπία. Η πρόοδος στον πολιτισμό μας, επιβάλλεται να σέβεται τη φύση, γιατί αλλιώς είναι κατά την άποψή μου, βιασμός στο οικοσύστημα που ζούμε.

Πόσοι άραγε από εμάς το κατανοούν και το αντιλαμβάνονται? Πιστεύω ότι ακούσια πολλοί λίγοι, δυστυχώς. Όμως εδώ στη συντροφιά των Α.Μ. και στους αναγνώστες μας είμαστε η πλειοψηφία!

Σπύρος είπε...

Πραγματικά Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ειναι σήμερα κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε και να το αναπτύξουμε όσο γίνεται. Πρέπει να συνηδειτοποιήσουμε ότι η στάση ζωή μας μπορεί να σώσει η να καταστρέψει ας προβληματιστούμε λοιπον !)

τσότσος είπε...

Παίδες καλημέρα, χαίρομαι που θα τα λέμε μαζί πότε-πότε.
Νομίζω ότι το πνεύμα της Άννης, με αφορμή τα της Ηλείας, ήταν να δείξει την ουσιαστική αδιαφορία του Νεοέλληνα να "συνομιλήσει" με τον άλλο, να ακούσει τί έχει να του πει και να συμφωνήσει ή διαφωνήσει. Νομίζω ότι η Άννη ήθελε να τονίσει ότι δεν συνομιλούμε μεταξύ μας αλλά εκφωνούμε τους παράλληλους μονολόγους μας (με βασικό τροφοδότη μας την τηλεόραση...) και άλλα λες και για άλλα απαντάνε...

panagiota είπε...

Αννη,καλώς όρισες!
Με λίγες λέξεις έθιξες πολλά"κακώς κείμενα"στην ελληνική πραγματικότητα.
Ομολογώ πως εγώ κόλλησα στην παράγραφο για την κόρη σου,επειδή τα αντιμετώπισα κι εγώ κάποτε.Δεν βαριέσαι καλή μου.Αστους να λένε..
Εμεις πάντως ΣΗΜΕΡΑ,ορκιστήκαμε και το πήραμε το"ταπεινό"μας χαρτάκι.
Κι είναι όμορφος ο πάπυρος.Κάνει τα παιδιά να χαμογελούν και τις μανούλες να δακρύζουν....απο χαρά!!!!!

Αννη είπε...

Μεγάλη χαρά να βλέπεις το παιδί σου χαρούμενο με αυτό που κάνει! Έτσι κι αλλιώς οι επαγγελματικές δυσκολίες υπάρχουν όποια εργασιακή οδό κι αν ακολουθήσεις. Φαίνονται απλά δυσβάσταχτες όταν ασχολείσαι με αυτό που ήθελαν οι άλλοι και όχι εσύ...

@ panagiota:
Συγχαρητήρια για τον πολύτιμο πάπυρο!