Σάββατο, Δεκεμβρίου 22, 2007

Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΠΑΡΤΙΔΑ!!!

Κάθε συνειδητοποιημένος σκακιστής που σέβεται τον εαυτό του, σίγουρα μέσα στη σκακιστική βιβλιογραφία που έχει ψάξει για να εμπλουτίσει την γνώση του, πρέπει να έχει πέσει πάνω σε αναφορές για την παρτίδα αυτή που παίχτηκε τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα στο Λονδίνο το 1851 αναμεσα στον κορυφαίο σκακιστη της εποχής, τον σκαπανέα της ρομαντικής σκακιστικής φιλοσοφίας, ANDERSEN και έναν άλλο ισχυρό παίχτη τον KIZERITZKY.

Σίγουρα το στύλ και η φιλοσοφία του παιχνιδιού τότε και τώρα διαφέρουν πάρα πολύ ειδικά τώρα που η πληροφορία μέσω των υπολογιστών ρέει σαν τεράστιο ποτάμι και που μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτήν και νεότατοι ισχυροί Grand Maitre.
Ομως η Αθάνατη παρτίδα έμεινε στην ιστορία γιατί ο παίχτης που κέρδισε τελικά με φοβερά επικεντρωμένη σκέψη στον στόχο του, που δεν είναι άλλος από τον αντίπαλο Βασιλιά αγνοεί κάθε απώλεια, θυσιάζει σχεδόν τα πάντα στον βωμό αυτού του στόχου και στο τέλος θριαμβευτικά δίνει το τελειωτικό χτύπημα (ματ) με μόνον 3 ελαφρά κομμάτια.-Αυτα που θυσιάζει είναι οι δύο πυργοι ,ενας Αξιωματικός του και στο τέλος πριν το ματ δίνει και την Βασίλισσά του!

Αυτό το εξουθένωμα δυνάμεων για να επιτευχθεί η άλωση, το πάρσιμο, η κατάκτηση, μοιάζει στη ζωή μας με το αρχέγονο κυνήγι του αρσενικόυ για το θυληκό.
Αυτή ακριβώς τη ιδέα είχε και ο ψευδεπώνυμος συγγραφέας σκακιστής και δικηγόρος Αννίβας Αννίβα Αρνέλλος οταν έγραψε το σκακιστικό του ερωτικό του μυθιστόρημα ΜΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΣΚΑΚΙ. Ευτυχώς για τον ίδιο και δυστυχώς για μας τις νύχτες μεταμορφώνεται σε ανώνυμο βρυκόλακα.

Μεταφέρω από το πίσω εξώφυλλο του βιβλίου το σχόλιο.

Η παρτίδα αυτή παίχτηκε το 1851 στο Λονδίνο.Ο ήρωάς μας άρχισε να ζει αιώνες πριν από την παρτίδα και εξακολουθεί να ζει μέχρι σήμερα. Η ηρωίδα μας πρωτοζεί τώρα και είναι δεν είναι σαράντα χρονών.Φαίνεται όμως να γνωρίζει καλά το παιχνίδι αυτό. Ισως το έχει στο γυναικείο της γονίδιο. Διαχρονικότερη στην εφημερότητά της από τον ήρωα μας τον Αννίβα, ξέρει απ'την αρχή ότι θα νικήσει ηττώμενη. Σαν γνήσια απόγονος της Εύας, ξέρει να κατακτά μέσα από την ήττα, το αρσενικό.
Αληθινά ένα immortal game!!

και μέσα στην πρώτη λευκή σελίδα

Toi la seule et j'entends les herbes de ton rire
Toi c'est ta tete qui t'enleve
Et du haute des dangers de mort
Tu enfantes la chute.
-----------------------------------------------
αν και δεν γνωρίζω Γαλλικά αν κάποιος μπορεί να το μεταφράσει ας το στείλει στα σχόλια.

Ενα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο αναμφίβολα που θα το συνιστούσα και σε μη σκακιστές. (Δεν είναι όρος η σκακιστική γνώση για να διαβαστεί)
εκδ.τυπωθήτω Δάρδανος

και για αυτούς που μπορούν να την δουν πάνω σε σκακιέρα.

ANDERSEN-KIZERITZKY
Γκαμπί του Βασιλιά

1.ε4 ε5 2.ζ4 εχζ4 3.Αγ4 Βθ4+ 4.Ρζ1 β5 5.Αχβ Ιζ6 6.Ιζ3 Βθ6 7.δ3 Ιθ5 8.Ιθ4 Βη5 9.Ιζ5 γ6 10.η4! Ιζ6 11.Πη1 γχΑ 12.θ4 Βη6 13.θ5 Βη5 14.Βζ3 Ιη8 15.Αχζ4 Βζ6 16.Ιγ3 Αγ5 17.Ιδ5 Βχβ2 18.Αδ6! ΑχΠη1 19.ε5!!! ΒχΠα1 20.Ρε2 Ια6 21.Ιη7+Ρδ8 22.Βζ6+!! ΙχΒζ6 23.Αε7+ ματ
posted by Sakis at 10:57 μμ

3 σχόλια:

τσότσος είπε...

Γεια σου Σάκη φίλε μου! Δεν είμαι μανιώδης σκακιστής αν και ξέρω να παίζω. Υπάρχει μια εξαιρετική νουβέλλα του Στέφαν Τσβάιχ ("νουβέλλα σκακιού"), που θα σου αρέσει ιδιαίτερα. Νομίζω ότι έχει μεταφραστεί από τα γερμανικά.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Φίλε Τσότσο
Σ'ευχαριστώ, το έχω διαβάσει.

Δεν έχει σημασία πόσο καλά παίζεις αρκεί να χάιρεσαι το παιχνίδι αυτό που λένε ότι είναι δώρο του Θεού στον Ανθρωπο .¨-)

Εγώ για παράδειγμα είμαι λίγο καλύτερος από σένα ίσως γιατί ασχολούμαι με το αγωνιστικό σκακι και θεωρητικά και πρακτικά.
αυτό απιτεί σχετι΄κο διάβασμα και πολύ παίξιμο.
Ανήκω στον Σκακιστικό Ομιλο Αμπελοκήπων, (όχι δεν μένω Αμπελόκηπους)¨-) και προσπαθώ να συμμετέχω σε τουρνουά όταν έχω χρόνο και αν το επιτρέπει η πρόσβαση στους χώρους (οι πιό πολλοί σύλλογοι είναι σε ανώγια και υπόγεια (ίσως λόγω χαμηλού ενοικίου)
Ευτυχώς που υπάρχει και το ιντερνετ και παιζω συχνά παρτίδες online σε real time.
Ακόμα είμαι και μέλος σε ένα διεθνές club (InrenationalEmailChessClub) και παιζω σε τουρνουα μέσω email, κίνηση κίνηση δηλαδή.
Αυτό παίρνει αρκετό χρόνο,αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι παίζεις και με πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα αλλά και ότι μπορείς να κάνεις καλύτερη ανάλυση της θέσης σου.
Μάλιστα μιά φορά βγήκα και πρώτος σε ένα τουρνουα και μου έστειλαν με email κατόπιν certification ¨-) Πλάκα είχε

Μην φανταστείς βέβαια ότι το rankin μου είναι υψηλό, 1150 όταν οι ισχυροί παίχτες έχουν πάνω από 1800-1900. Απλά όπως σου είπα είναι κάτι σαν ναρκωτικό αν μπεις στο τριπάκι.

πάντως παιχτην την αθάνατη παρτιδα και θα καταλάβεις γιατί ονομάστηκε έτσι!!

τσότσος είπε...

Σάκη υποκλίνομαι πρώτα στη θέλησή σου και μετά στη μετριοφροσύνη σου...Θα με διαλύεις πριν καν βάλουμε τα πιόνια στη σκακιέρα...