Σάββατο, Δεκεμβρίου 08, 2007

Kατανόηση . . .


Πιστεύω ότι είναι η θεμελίωση όλων και σε όλες τις μορφές ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και όσο αφορά την αντίληψη προς την ίδια την ζωή. Η κατανόηση είναι η αρχή όλων, είναι αρετή , συναίσθημα και αντίληψη μαζί. Κατανοείς , νιώθεις , αντιλαμβάνεσαι έναν άνθρωπο, μια κατάσταση , ένα γεγονός, μία περίοδο. Βασικά η κατανόηση ξεκινά πρώτα από τον ίδιο μας τον εαυτό , να κατανοούμε τα πάντα που διέρχονται από μέσα προς τα έξω και το αντίθετο παρατηρώντας τα πράγματα από πολλές οπτικές σκεπτικές πλευρές.
Για να βοηθήσουμε και να λύσουμε ένα πρόβλημα πρώτα πρέπει να το κατανοήσουμε έτσι θα οδηγηθούμε στην ΣΩΣΤΗ λύση και όχι στην σκέτη λύση, μην ξεχνάμε: « Το να δώσεις λάθος μορφής βοήθεια είναι χειρότερο από να μην δώσει καθόλου».
Πχ. Εάν δεν ξέρουμε πως να βοηθήσουμε κάποιον που είναι χτυπημένος από ατύχημα είναι προτιμότερο να ειδοποιήσουμε το ασθενοφόρο από να κάνουμε κάτι παρ’όλα την καλή μας θέληση να του κάνουμε χειρότερο κακό.
Η κατανόηση λοιπόν , δεν θα μας οδηγήσει στην λύση αλλά στην σωστή βοήθεια μιας και θα έχουμε ταυτιστεί με το πρόβλημα οπότε όντας το έχουμε κάνει «δικό» μας θα το αντιμετωπίσουμε καλύτερα.
Άλλη μία μορφή αντίληψης και κατανόησης είναι αυτής του παιδιού με τους γονείς , συνήθως όταν ένα παιδί κλαίει οι γονείς πιστεύουν ότι πεινάει ή θέλει κάτι ενώ μπορεί στην ουσία να υπάρχει βαθύτερο νόημα αυτής της εξωτερίκευσης της θλίψης του. Υπάρχουν περιπτώσεις να μην μπορούμε να κατανοήσουμε κάποιον για διάφορους λόγους, αξίζει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε.


"Το να κατανοήσεις ένα πρόβλημα έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να το λύσεις."


"Κλαίει κάποιος και πολύ απλά τον βοηθώ να κλάψει."


"Κατανοώ

Κάνω παρέα με την δική μου σιωπή παρέα στην σιωπή του άλλου."




5 σχόλια:

Marialena είπε...

Ακριβώς αυτή η φράση που κλείνεις το άρθρο σου, συμπικνώνει για μένα την εξήγηση του τι σημαίνει κατανόηση.

Όταν οι σιωπές ενώνονται και συμπορεύονται, όταν δέχεσαι τον άλλον όπως είναι, αυτό είναι κατανόηση.

Καλησπέρα αγαπητέ Lockheart!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα
Μου πήρε αρκετα χρόνια να κατονοησω τον ευατό μου αλλα παντά κατανοούσα τους αλλους(τα προβληματα τους)και ετσι οσοι με γνωριζουν με αποκαλούν φιλόσοφο!!
Μου λέγαν πάντα τα προβληματα τους και μου εστελναν και τους γνωστους τους για να πω την γνώμη μου.
Ωσπου καποια στιγμη εγω με την τεραστια αγκαλια που είχα για ολους..Χρειάστηκα εγω μια αγκαλια.... κατανόηση.
Δεν την βρήκα και τους πήρε και αρκετα χρόνια να μου την δώσουν.
Τοτε δεν καταλαβαίνα τωρα που περασε καιρος καταλαβα κατανόησα και συγχωρω!!

Κατανοηση για εμένα σημαινει συγχωρω.

Με εκτίμηση
Β.

Σπύρος είπε...

@Μαριαλένα = Να εισαι καλά Μαριαλένα ...Καλησπέρα και απο μένα :) Η κατανόηση ειναι η αρχή όλων σε μια σχέση και γενικά στις σχέσεις και στην ζωή.

@ΑΝΩΝΥΜΟΣ = Χαιρομαι που η κατανόηση ειναι χάρισμα σου ...να μπορεις να αντιλαμβάνεσαι τον κοσμο και να τον κατανοείς..να εισαι καλα:) ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΔΕΧΕΣΑΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ...

panagiota είπε...

Κατανόηση!!!!
Μεγάλη κουβέντα φίλε μου και ακόμα μεγαλύτερο το νόημα που κρύβει μέσα της.Τι γίνεται όμως όταν κανείς δεν θέλει να κλάψει όταν κλαις(και ίσως να δυσφορεί με τα δάκρυα σου)και κανείς δεν σου κάνει παρέα στις σιωπές της μοναξιάς...έστω και μόνο με την σιωπή του????

Agorafoviagr είπε...

Είναι δύσκολο μερικές φορές να κατανοήσουμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και τους γύρω μας. Κάποια πράγματα, καταστάσεις, αν δεν τις βιώσουμε, δε μπορούμε εύκολα να τις κατανοήσουμε. Όμως, τι είναι αυτό που μετράει; Η καλή πρόθεση. Πολλοί άνθρωποι, παρεξηγιούνται επειδή ο άλλος δε μπορεί να κατανοήσει αυτό που έχουν. Για να κατανοήσεις όμως, χρειάζεται και η γνώση. Η γνώση έρχεται και μέσα από την ενημέρωση. Προσπαθώ όσο μπορώ να κατανοώ τους άλλους. Όταν δε μπορώ λέω κάτι απλό "εξήγησέ μου να καταλάβω. δεν ξέρω, αλλά θέλω να με βοηθήσεις να καταλάβω τι έχεις, τι θες να μου πεις". Κάποιοι δε θέλουν να το κάνουν αυτό, λένε τα δικά τους και αισθάνεσαι περίεργος, παράξενος...Δεν πειράζει. Κάποτε ίσως με καταλάβουν και τους καταλάβω...
Να είμαστε φίλοι μου όλοι καλά
Agorafoviagr